O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
UBRZANO PROŠIRENJE TRAŽI 13 ČLANICA UNIJE
13. Jun 2019. godine
Blic
neočekivani zahtev briselu stigao iz sofije Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana, a pre svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine, saopštilo je juče bugarsko ministarstvo spoljnih poslova. Taj zahtev uputila je potpredsednica bugarske vlade i ministarska spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva zajedno sa ministrima još 12 zemalja članica, i to: Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Mađarske, Italije, Malte, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Poljske i Slovačke. Zahtev potpisuju tamošnji ministri spoljnih poslova, prenosi bugarski BTA. U zajedničkom saopštenju ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta. Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog meseca preduzmu “dalekovidne, hrabre odluke” koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi u skladu sa standardima i vrednostima EU. Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava “horizontalni kriterijumi” za napredak zemalja kandidata za članstvo. Neophodno je da zemlje regiona rade na bliskoj regionalnoj saradnji i da teže istinskim dobrosusedskim odnosima. Proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana ostaje među prioritetnim ciljevima spoljne politike Bugarske. Dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava su kriterijumi za napredak zemalja kandidata - navodi se, između ostalog, u zahtevu. Među zemljama koje su uputile ovaj zahtev ima onih koje su tradicionalni partneri Srbije na putu evrointegracija, ali i nekih donekle neočekivanih saveznika. Na strani očekivanih su, svakako, Bugarska, Mađarska, Italija i Austrija, čiji čelnici retko propuštaju priliku da u razgovorima o budućnosti Unije pomenu pitanje neophodnosti proširenja. Bugarska je prošle godine ujedno bila i domaćin Samita lidera EU sa kojeg je takođe poslala ovaj zahtev. Tu su i zemlje Višegradske četvorke, koju, osim Mađarske, čine još i Poljska, Češka i Slovačka, koje se takođe od početka zalažu za proširenje EU na Zapadni Balkan. Ipak, donekle je neočekivano na ovoj listi videti Hrvatsku i Sloveniju, koje - osim deklarativno - do sada nisu bile naročito glasne u podršci Srbiji na evropskom putu. Naročito Hrvatska, koja Srbiju posebno uslovljava u zatvaranju pojedinih pregovaračkih poglavlja, naročito pravosuđa (pitanje ratnih zločina i nestalih osoba). Tanjug/M. J.

Antrfile:

Albanija i Severna Makedonija u fokusu

Poseban akcenat u zahtevu stavlja se na potrebi otvaranja pregovora pristupnih pregovora EU sa S e v e r n o m M a k e d o n i j o m i Albanijom, i to već ovog meseca.
Bugarska veruje da će početak pregovaračkog procesa sa ove dve zemlje “očuvati i ojačati pozitivan impuls reformi u njihovim društvima”.
Autor: PRENETO
Arhiva vesti