O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
"CARSTVO" EPA NA DVE SCENE
26. Septembar 2017. godine
Večernje novosti
NA 51. BITEFU VEČERAS PREMIJERA PREDSTAVE U REŽIJI JERNEJA LORENCIJA Izvođenje u Narodnom pozorištu i u Bitef teatru NA programu 51. Bitefa večeras festivalska premijera: u koprodukciji Narodnog pozorišta i Bitef teatra nastalo je "Carstvo nebesko" (u podnaslovu "Epika balkanika") s rediteljskim potpisom Jerneja Lorencija. Gost iz Slovenije četvrti put dolazi u Beograd (na prethodnim festivalima, publika je gledala njegovu "Ilijadu", "Oluju" i "Poludelu lokomotivu"), ali sada je "premijerno" predstavu uradio kao domaćin, a ne kao gost: s glumcima nacionalnog teatra i svojim autorskim timom. Narodno pozorište je sve spremnije na ovakve poduhvate. "Carstvo nebesko" ne samo da ima bitefovski predznak već je i ostvarenje koje će i za ljubitelje tradicionalnog teatra biti interesantno - kaže Dejan Savić, upravnik kuće. - Direktor Drame Željko Hubač napravio je ozbiljne pomake u dramskom repertoaru, predstave o kojima se priča ne samo u zemlji nego i regionu. Angažman Lorencija u ovom kontekstu je, tako, sasvim prirodna stvar. Inače, "Carstvo nebesko" će se večeras igrati na obe scene ("Raši Plaoviću" i Bitef teatru), a i prihod ćemo deliti napola. Uostalom, mi smo kao budžetsko pozorište u obavezi da sarađujemo sa svim teatrima koji to od nas očekuju. Najavljujući Lorencija kao jednog od najautentičnijih reditelja s naših prostora, Hubač je istakao da ovaj umetnik poseduje čudesnu energiju koja u glumcima ume da probudi i ono što nisu znali da poseduju u sebi. Zato, kako je dodao, "Carstvo nebesko" je predstava posle koje ništa ne može više biti isto u Drami NP: - Ne volim da o svom radu govorim pre premijere, to je kao da pričamo o nerođenom detetu. Predstava je susret u koji ne treba ulaziti s pretpostavkom - naglašava Lorenci. - Glumci još probaju, radili su sve vreme vrlo predano i disciplinovano. Nismo imali pred sobom tekst već čitavu riznicu epskog stvaralaštva. U nekoj vrsti radionice istraživali smo inscenaciju, komunikaciju, glumačku igru... Inače, svaka mitologija je dinamična, a ona ovde nije samo prostor prošlosti već i sadašnjosti. Mit, istorija, mitomanija... Sve je u stalnom izmicanju i od nas se uvek traži tumačenje na nov način... Predstava (s pauzom) traje oko četiri sata i u njoj igraju Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Dramaturg je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Belinda Radulović, a kompozitor Karmina Šilec.

Antrfile:

NAGRADA U RIMU
REDITELJ Jernej Lorenci (na slici), koji na ovogodišnjem Bitefu učestvuje sa dve predstave - "Biblija, prvi pokušaj" i "Carstvo nebesko", dobitnik je prestižne pozorišne nagrade koja će biti dodeljena u decembru u Rimu.
Žiri Premio Europa per il teatro, kojem predsedava Žorž Bani (a jedan od petnaest uglednih članova je i naš Ivan Medenica), ove godine je odlučio da Gran-pri za životno delo ode u ruke DŽeremija Ajronsa i Izabel Iper, a da nagradu "Pozorišna realnost" među šest vrhunskih kompanija i umetnika dobije - Jernej Lorenci.
Autor: V. STRUGAR
Arhiva vesti