O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
NA SVAKI PAPIR BAR DVA PEČATA
29. Septembar 2017. godine
Večernje novosti
VLASNICI SRPSKIH I KOSOVSKIH PREDUZEĆA U PRIŠTINI UKAZALI NA BROJNE PREPREKE U POSLOVANJU Dvostruke procedure koje odnose vreme i novac, skup tranzit i neusklađene procedure - najveći problemi CEFTA sporazum se krši jer se na neke proizvode plaća carina iako su iz Srbije. Nedovoljno je fitosanitarnih inspektora na administrativnim prelazima i veliki transportni troškovi. Traže se veterinarski sertifikati i za proizvode koji imaju manje od 51 odsto supstanci životinjskog porekla. Ovo su neki od najčešćih problema s kojima se suočavaju srpski privrednici koji posluju ili sarađuju sa kosovskim tržištem. Studiju na ovu temu uradio je Forum za etničke odnose, a predstavljena je juče, u Prištini, na konferenciji "Prevladavanje barijera za poslovanje i normalizaciju", koju su organizovali u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Kosova. Opšti problem je neusklađenost propisa Srbije i Kosova - predstavio je rezultate studije Boban Stojanović iz Foruma. - Problem je tranzit robe, naročito kroz Srbiju, za proizvođače sa Kosova. Putna infrastruktura je loša. Ne postoje regularni tehnički uslovi na administrativnim prelazima. Radno vreme službi koje prate protok robe su neusklađeni i neke službe ne rade neprekidno. Postoji percepcija visokog stepena korupcije. To je utisak privrednika. Ne postoji potpuna primena CEFTA sporazuma. Obe strane uvode neke dodatne takse. Blokovska roba je primer za to. Ne priznaju se veterinarska uverenja i sporo usaglašavanje sertifikata. Privrednici veruju da polovina robe ide sivim tokovima. Brojne ovakve i slične zamerke stižu istovremeno i iz kosovskih firmi koje posluju u Srbiji. I njih pogađaju komplikovane procedure i nepotrebni troškovi. Od njih se traže duple kontrole i dvostruke procedure - istakla je Olivera Ceni Bardići iz Komore Kosova. - Zato gube i vreme i novac. Skoro sve kosovske kompanije su rekle da zbog poteškoća na koje nailaze u trgovini sa Srbijom misle da zatvore koridore za trgovinu kroz Srbiju. Tražiće alternativne kanale. Žale se i na srpski zakon o javnim nabavkama, koji favorizuje srpske kompanije. Privredne komore Srbije i Kosova poslednjih godina pokušavaju da reše dobar deo tih problem. Ovaj zadatak, prevladavanje barijera, "istetovirali" smo na našim agendama - istakao je Marko Čadež, predsednik PKS. - I to u slučaju celog regiona. Ono što smo počeli da rešavamo možda na prvi pogled ne deluje zanimljivo. To su laboratorije, arbitraže, fitosanitarne službe, ali su one privrednicima pravile problem. Usaglasili smo fitosantirani obrazac i on je sada model za usaglašavanje ostalih. Prihvaćeni su nalazi laboratorija, 52 veterinarska obrasca se trenutno usklađuju. Rešavali smo problem oko plasmana brašna, sokova, supa, majoneza... Od toga zavisi da li će se sutra zapošljavati ljudi. Ove studije su naši planovi rada. Za mnoge probleme nije potrebna velika politička volja. Samo malo strpljenja i želje da se ta pitanja reše.

Antrfile:

IMOVINA

DUŠAN Janjić iz Foruma za etničke odnose je, kao jedan od ključnih problema koji se godinama ne rešavaju, istakao pitanje svojine.
Problem privatizacije "Brezovice" i "Trepče" nije pitanje investitora. Tu je potreban politički konsenzus - rekao je Janjić. - Gospodo, uhvatite se ukoštac s temom privatizacije. Da li kao tema potraživanja ili svojine, ona mora doći na dnevni red. Bez nje pravimo kuću u močvari i ona otežava i odluku privrednicima.

Autor: S. BULATOVIĆ
Arhiva vesti