O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
SAD ŠALJU SPECIJALCE KAO UPOZORENJE ALBANCIMA
16. Maj 2017. godine
Blic
JOŠ 130 AMERIČKIH VOJNIKA NA KOSOVU KAO PODRŠKA ZA KFOR SAD za mesec dana šalju dodatnih 130 vojnika na Kosovo kao podršku Kforu i NATO, a analitičari smatraju da je to poruka kako ratnohuškačkim političarima u regionu tako i teroristima. Reč je o pripadnicima američkih specijalnih jedinica prvog bataljona, sa sedištem u Tupelu, visokoobučenim za hitne intervencije, koji će na Kosovo stići čim prođu pripreme u bazi Fort Hud u Teksasu. U ovu bazu vojnici su otputovali tokom vikenda, a kako saznajemo, tokom priprema će učiti srpski i albanski jezik. Kada stignu na Kosovo biće raspoređeni u okviru snaga Kfora u jedinici avijacije, koja koristi helikoptere tipa “UH 60 blek hok” na 10 meseci. Analitičar Dušan Janjić ističe da je to više političkobezbednosna poruka SAD nego vojna. Na ovaj način Amerikanci jasno stavljaju do znanja ovdašnjim političarima da se ne igraju više rata i ponovo se operativno vraćaju na Balkan. Njihova je procena da su ovaj region previše prepustili Turcima, NATO i EU. Takođe, smatraju da je Balkan u opasnosti od terorizma - objašnjava Janjić. I profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da su dodatne američke trupe neophodne zbog pojačanih tenzija. Pad Vlade i predstojeći izbori na Kosovu su izazvali nemire unutar albanskog stanovništva, zbog čega su dodatno ugroženi Srbi. Zato je ova pomoć Kforu dobrodošla, a raduje da je reč o jedinici najjače vojne sile. Slično mišljenje imaju i politički analitičari sa Kosova, pa tako Imer Muškolaj ovo vidi kao odgovor na političku situaciju u regionu i opasnost od terorizma. Tenzije su prisutne i zato je potez SAD očekivan. Kosovo je američka investicija i sigurno SAD neće dozvoliti da ode u neželjenom smeru. Takođe, terorizam preti svuda po Evropi.

Antrfile:

VOJSKA KOSOVA PUSTA ŽELJA

Dragišić kaže da je pomoć SAD jasna poruka da od formiranja vojske Kosova nema ništa.
O tom pitanju jasan je stav celog sveta i zbog toga je nezadovoljstvo Albanaca još veće - tvrdi Dragišić.
Autor: M. TAŠKOVIĆ
Arhiva vesti