O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
VENAC ZA 77 HEROJA SA DUNAVA
13. April 2018. godine
Večernje novosti
REČNA FLOTILA VOJSKE SRBIJE JUČE ODALA POŠTU MORNARIMA NASTRADALIM POČETKOM RATA 1941. GODINE MEŠTANI tadašnjeg Čiba a današnjeg Čelareva, sela nedaleko od Bačke Palanke, nisu ni slutili da će biti svedoci jedne od najvećih bitaka Aprilskog rata, posle bombardovanja Beograda 1941. godine. A upravo to se dogodilo 12. aprila pre 77 godina, kada je Aleksanar Berić, komandant kraljevskog broda "Drava", prihvatio neravnopravnu borbu protiv nacističke avijacije. Brod je posle više naleta bombardera potopljen, a Berić je herojski ušao u istoriju kao jedini kapetan koji je na reci podelio sudbinu svog broda, potonuvši s njim i još 76 članova posade na 1287. kilometru Dunava. Ovaj podvig decenijama je bio zaboravljen, sve dok Rečna flotila Vojske Srbije nije počela da obeležava sećanje na heroja Berića. Tako su i juče tri broda ove jedinice isplovila iz baze u Novom Sadu, koja nosi ime upravo po heroju Beriću. Na mestu potapanja broda održano je opelo, a posade rečnih ratnih brodova odale su poštu nastradalim herojima. Venac su, uz vojne počasti, u talase Dunava spustili kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Flotile, i unuke heroja Berića Aleksandra i Biljana. Inače, pre te, poslednje borbe - zabeležili su istoričari, a podsetio je poručnik fregate Dragan Spasojević, oficir Rečne flotile Vojske Srbije - posada ovog monitora, jednog od najmoćnijih ratnih rečnih brodova tog vremena, oborila je 14 i oštetila 16 nacističkih aviona i dva mađarska ratna broda. Sam monitor "Drava", jedan od četiri broda ovog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije, rat je zatekao na položaju nedaleko od Bezdana, na granici s Mađarskom. Već prvog dana rata, 6. aprila, njegova posada naterala je u beg četiri mađarska ratna broda, pošto je dva teško oštetila. Posle toga, napali su ih avioni. Napade iz vazduha uspešno su odbijali, a štitili su i pregrupisanje pešadijskih jedinica. Vojska i država, međutim, već su bile na kolenima. Kapetan Berić je ostao bez veze sa nadređenom komandom i odlučio je, u noći između 11. i 12. aprila, da se brodom uputi prema Novom Sadu - podsetio je na ove teške dane Spasojević. U sedam časova i petnaest minuta otkrili su ga nacistički avioni. Data je uzbuna - "Pazi vazduh", a Berić je naredio da se na brodu istakne jugoslovenska zastava. Četiri grupe od po tri aviona "junkers 87" - "štuka", počeli su napad. Sa "Drave" je uzvraćeno vatrom. Vožnjom u cikcak pokušavali su da izbegnu bombe, ali Dunav je na tom terenu vrlo uzan. I pored toga, u borbi koja je trajala pola sata oborena su tri aviona. Brod je, međutim, teško oštećen bombama i počeo je da tone. Preživelo je desetak članova posade. Kapetan Berić, sa još 76 heroja, podelio je sudbinu broda kojim je komandovao - objašnjava Spasojević. - Potonuo je sa brodom, pozdravljajući državnu zastavu. Zadnji zapis u brodski dnevnik unet je u osam časova.

Antrfile:

HTELI U PEŠADIJU

KAPETAN Berić, kako objašnjava Spasojević, planirao je da potraži informacije i nova naređenja u komandi Flotile u Novom Sadu. Ako u tome ne uspe, plan mu je bio da s mornarima onesposobi brod, da pređu na Frušku goru i zatim nastave borbu kao pešadijska jedinica.
Autor: N. SUBOTIĆ
Arhiva vesti