O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SAD I ZAPAD POSLALI PLAN, VUČIĆ ĆUTI
15. Maj 2018. godine
Blic
U PREDSEDNIŠTVO STIGAO PREDLOG ZA REŠENJE KOSOVSKE KRIZE ivana mastiloviĆ jasniĆ Sjedinjene Države i zapadne zemlje dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, otkriva ekskluzivno “Blic”. Iako je bolji po Srbiju od svih ranijih, naša strana je plan ocenila kao loš. Učestali sastanci predstavnika zemalja Kvinte, a naročito ubrzano delovanje administracije Sjedinjenih Američkih Država, nije slučajno. Zapadne zemlje dostavile su svoj predlog predsedniku Srbije. Kakav je plan i kako Vašington, London i Brisel zamišljaju da je moguće rešiti kosovski čvor možda se najbolje vidi po odsustvu odgovora predsednika Vučića. - SAD i zapadne zemlje su dostavile svoja načela i principe, ali je za nas to nedovoljno dobro. Ne možemo da dobijemo nijednu opštinu, ZSO će dobiti statut, ali se ne zna koji će status imati - kaže izvor “Blica” upoznat sa detaljima predloga. Da nije zadovoljan, Vučić je pokazao i tako što predlagačima nije ništa odgovorio. Stav državnog vrha da ne postoji prihvatljiva opcija ukoliko Priština dobije sve, a Beograd ništa, Zapad je ignorisao. Kako saznajemo, u sastavljanju ovog non pejper dokumenta učestvovali su pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, zamenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Helga Šmit i predstavnik Velike Britanije. - Na Vučićev sto je stiglo više od onoga što je Srbija dobijala ranije, što je u celoj situaciji pozitivna okolnost, ali to za njega i dalje nije prihvatljivo. Svestan je da je ovo nepristojna ponuda Zapada sa kojom on ne može da izađe pred građane - otkriva naš sagovornik. Predlog je na stolu predsednika Srbije od pre odlaska u Moskvu, pa je verovatno da je o njemu razgovarao i sa Vladimirom Putinom, kao i da ga je tom prilikom obavestio o stavu Srbije. Kako saznajemo, Ves Mičel je delove plana predstavio i srpskim NVO, otvoreno rekavši da Srbija mora to da prihvati. - Ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće, ali je to onda kraj i za njega i za Srbiju - izgovorio je Mičel nekolicini predstavnika NVO sektora. Kako otkriva naš izvor, na jednom sastanku je čak govorio o novcu i pominjao sumu koju bi Zapad mogao da da za prihvatanje ovog plana. Na raspoloženje predsednika i njegove istupe u javnosti najviše se odražava upravo tema Kosova. Dok je zadovoljan kako sve teče na unutrašnjem planu, a istraživanja o njegovom i rejtingu SNS mu idu na ruku, spoljni pritisci se pojačavaju. To je rezultiralo i burnim Vučićevim nastupom pre tri nedelje u Skoplju na zatvorenom delu sastanka lidera Brdo-Brioni procesa. Vučić je tada vikao na Hašima Tačija, ali i na ostale učesnike, smatrajući da je licemerno što govore o saradnji i podršci, a samo gledaju kako će onog drugog da sapletu. Svesni da bi mogao da ponovi, pojedini zvaničnici, lideri zemalja učesnica molili su Vučićeve saradnike da spusti loptu kako bi se izbegao skandal.

Antrfile:

OPTUŽNICE TEK ZA GODINU DANA?

Portparol u kancelariji Specijalnog tužioca za ratne zločine takozvane OVK Kristofer Benet nema odgovor na pitanje kada bi se mogle očekivati prve optužnice, piše prištinski “Zeri”.
Promene u vrhu Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK, odlazak Dejvida Švendimana i izbor Džeka Smita, odlaže podizanje optužnica jer, prema tvrdnjama pravnih stručnjaka, novom glavnom tužiocu treba nekoliko meseci do godinu dana da počne da radi. Pravnici prognoziraju da će tužiocu Smitu biti potrebno možda i godinu dana do podizanja prvih optužnica.
Autor: IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ
Arhiva vesti