O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
PODSTICAJ ZA DIJALOG I OČUVANJE MIRA I STABILNOSTI
27. Januar 2023. godine
Večernje novosti
Turska zove Prištinu da poštuje potpisano

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će Ankara naglašavati Prištini da je neophodno poštovanje dogovora i ranije potpisanih sporazuma. Erdogan će u svim razgovorima koje bude imao sa Prištinom, kao i svi turski zvaničnici, isticati da je neophodno poštovanje svih dogovora, da je neophodan dijalog i da se očuva mir. Za nas je dovoljno da neko napravi takav uticaj, da ne pomisle ljudi u Prištini da uživaju podršku da opstruišu mirovne dogovore i ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Ovo je juče poručio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa šefom turske države. On je istakao da nije realno očekivati da će Turska promeniti stav o statusu KiM, ali i naglasio da je sastanak sa Erdoganom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom i ostalim zvaničnicima, protekao u atmosferi koja govori da su odnosi dveju zemalja u usponu i da su možda i na istorijskom maksimumu, što se ogleda i u političkim i u ekonomskim vezama: - Sada je trgovinska razmena 2,5 milijardi evra, a postavili smo cilj pet milijardi, a možda i više.

Dačić je iskoristio priliku da predsednika Erdogana pozdravi u ime šefa naše države Aleksandra Vučića, i da mu omogući telefonski razgovor sa njim: - Predsednik Erdogan je rekao da mu je Vučić veliki prijatelj i da će gledati da dođe u februaru u posetu Srbiji, iako je to dosta teško, jer ih čekaju izbori. Nama je to posebno važno zato što je to podsticaj stabilnosti. Takođe, Čavušoglu priprema diplomatski forum u Antaliji u martu na koji smo opozvani Vučić i ja.

Naveo je da je cilj Beograda da uprkos pritiscima iz EU sačuva bezvizni režim sa Turskom. Dačić je juče razgovarao i sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Mustafom Šentopom.

Antrfile:

NA LETOVANJE UZ LIČNU KARTU

DAČIĆ je izjavio da je siguran da će turisti iz Srbije ovog leta ići u Tursku samo sa ličnim kartama. On je podsetio da je sporazum između dve zemlje o putovanjima samo sa ličnim kartama potpisan prošle godine, i da je parlament Turske ratifikovao taj dokument. Ostala je obaveza da to uradi i Srbija, jer tada to nije bilo moguće zbog raspuštanja parlamenta i izbora.
Autor: V. N.
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti