O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
NOVI “HAZARSKI REČNIK”
17. Maj 2018. godine
Blic
PREMIJERA BALETA PO KULTNOJ KNJIZI MILORADA PAVIĆA “Niko nije svih sedam dana u nedelji ni lep ni pametan”, reči su princeze Ateks iz slavnog romana Milorada Pavića “Hazarski rečnik”. Ta čuvena knjiga će u Beogradu, nakon pozorišne verzije 2002. imati baletsku: Na sceni Narodnog pozorišta 19. maja, a na sceni „Madlenijanuma“ 24. je premijera baletske predstave “Hazarski rečnik - lovci na snove” za koju režiju i dramaturgiju potpisuje Livija Pandur, muziku Miroslav Bako, koreografiju Ronald Savković. Spektakularnu pozorišnu postavku 2002. radio je slavni, nažalost prerano preminuli reditelj Tomaž Pandur, a njegova sestra i s a r a d n i c a Livija Pandur kaže da je ova baletska postavka i omaž njemu. Pavićev “Ha z a r s k i rečnik” j e jedna od mojih najomiljenijih knjiga. Sazdana kao roman-rečnik od 100.000 odrednica u kojem se prepliću žuta, crvena i zelena knjiga (tri religije), koji ima muške i ženske primerke, može se čitati na različite načine. I, koliko god puta da sam ga čitala, uvek sam otkrivala nešto novo. Kako je roman sazdan od reči, a balet od pokreta, bavili smo se kako da čudesnu metafiziku tih reči i misli transponujemo u pokret. U ovoj predstavi fokusirali smo se na odrednicu “lovci na snove”. Ona je jedna od najvažnijih, kao tačka preseka svih tokova romana, sve tri knjige... Hazari, skupljači snova, bele i crne ptice u pokrajinama ljubavi, brzih i sporih ogledala hazarske princeze Ateks, grade svoju distopijsku azbuku. Uranjaju u lavirint prošlosti i budućnosti, nikad ne znajući u koji komad vremena će da padne njihova misao. R oma n “Hazar ski rečnik” Milorada Pavića slovi za najznačajniju srpsku knjigu s kraja XX veka. Ovo delo, prevedeno na preko četrdeset jezika, nije samo čudesni roman o nestanku jednog naroda i jedne civilizacije, svojevrsna rasprava između tri najznačajnije religije koja je i danas aktuelna, već i roman o tajnama života i čovekovih osećanja, o istoriji i savremenosti, o vremenu i prostoru, o upitanosti u odnosu na poreklu ljudskog bića između neba i zemlje, kao i upitanosti o sudbini savremenog sveta između ujedinjavanja država i iščezavanja naroda. Po rečima Livije Pandur, “Hazarski rečnik” je na poseban način vezan za Tomaža Pandura ne samo zato što je po njemu režirao predstavu: - Tomaž Pandur je svojom vizijom izrazio volju da ostvari istinu, da prevlada i da živi, smisao života u svakoj situaciji gde iza tišine leži... mašta. I lepota i snovi. Zato ovu predstavu, naše putovanje u hazarske snove, posvećujemo njemu kao velikom lovcu na snove. Kostimografiju potpisuje Angelina Atlagić, scenografiju NOUMEN, dizajn svetla Jaša Koceli, a izvodi baletski ansambl Narodnog pozorišta uz Sonju Vukićević kao gosta koja je, između opstalog, rekla: ”Narodno pozorište i ovom predstavom obeležava 150 godina, a i meni je jubilej, 50 godina rada”.

Antrfile:

ŠTA OSVETLJAVA SNOVE

“Šta osvetljava naše snove koji se dešavaju u potpunoj pomrčini, iza sklopljenih očiju? Sećanje na svetlost koje više nema ili svetlost budućnosti koju kao predujam uzimamo od sutrašnjeg dana, mada još nije svanulo? M. Pavić “Hazarski rečnik”
Autor: TATJANA NJEŽIĆ
Nemci vape za radnicima
05. Oktobar 2018. godine
Arhiva vesti