O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
ŽRTVE POSTALE DUŽNICI DŽELATA
23. Maj 2017. godine
Večernje novosti
OD SRBA PROGNANIH IZ HRVATSKE ZAHTEVA SE DA PLATE RAŠČIŠĆAVANJE KUĆA SRUŠENIH POČETKOM DEVEDESETIH Dušan Đaković: Zar je moguće da nam račune ispostavljaju oni koji su minirali našu imovinu? SRBI prognani iz Hrvatske suočeni su s novim nevoljama. Za minirane, spaljene i do temelja srušene srpske kuće početkom poslednjeg rata, devedesetih godina, nadležne hrvatske vlasti od vlasnika traže da plate raščišćavanje ruševina sopstvenih domova, iako ih na te "radove" nisu ni upozorili, niti im je stigao bilo kakav poziv da ih sami obave, a za koje im, danas, ispostavljaju vrtoglave račune. Na udaru su, ovih dana, posebno Srbi iz Gospića. Hrvatske vlasti terete ih i do 15.000 evra, u šta su uračunati troškovi mehanizacije, radne snage koja uklanja "smeće", pa im, u zavisnosti od toga koliko je koji od proteranih Srba imao kvadrata nekadašnje kuće i ari placa, i ispostavljaju račune. Nismo mi sami svoje kuće rušili, nismo svojevoljno otišli, spasavali smo sopstvene živote. Zašto bismo, onda, plaćali za ličnu nevolju? - kaže, za "Novosti", Dujo Đaković, prognanik iz Gospića. Zakon hrvatske države je neumoljiv. Prema ovom aktu koji je građevinskoj inspekciji dao odrešene ruke da naloži uklanjanje srpskih razrušenih domova o trošku njihovih vlasnika - u Gospiću je na spisku više od stotinu srpskih kuća koje podležu ovom zakonu. Vlasnicima nije pružena prilika ni da se žale, niti da tuže. Većina ih je o ovim potezima lokalnih, gospićkih vlasti saznala iz medija, jer su sva obaveštenja bila oglašavana isključivo na oglasnim tablama opštine, tužilaštva, suda... Ovo je poslednja faza etničkog čišćenja, a žrtve su postale dužnici dželata - kažu Srbi iz Gospića koji su na spisku dužnika države. - Mi ćemo u ovom postupku, u ovoj nečasnoj priči, zatražiti pomoć i reagovanje države Srbije. Naše nevolje nisu od juče, to je svima poznato, a ova je prevršila svaku meru. Reagovalo je i Udruženje "Veritas". Predsednik ovog udruženja Savo Štrbac kaže da je i na ovom primeru hrvatska država ozakonila bezakonje, kako bi naslednici žrtava imali teret doživotnog duga. Takvog duga da i ne pomisle da se ikada vrate na porodično ognjište. Upozoravao sam na ovu nevolju, beležio pojedinačne sudbine, govorio i pisao, ali je sve ostalo samo slovo na papiru - ogorčen je Štrbac. Hrvatskoj državi, saglasni su Srbi iz Gospića, cilj je: nema Srba, nema problema. Pritiskaju nas sa svih strana, samo da se tamo ne vratimo - kažu nam. - Troškovi koje nam ispostavljaju, tužbe i presude, pretnje su i pritisci. U Gospiću kažu da naša imovina ruži grad, da je leglo gmizavaca, a najrečitija poruka je: ili platite ili se ne vraćajte. Ako se vratite, zna se gde ćete završiti.

Antrfile:

GDE TO NA SVETU IMA

KUĆA moje porodice bila je u Ulici Nade Dimić, u naselju Jasikovac - svedoči Mile Rajičević. - Ne samo moja kuća, već kompletna imovina Srba u ovom delu Gospića, početkom jeseni 1991. godine, opljačkana je, zapaljena, a potom i minirana. Ostale su, do danas, hrpe cigala i šuta. To sam nasledio, a deca će mi naslediti dugove uklanjanja te hrpe cigala i šuta. Gde to još na svetu ima?

POVRATAK BI BIO UŽAS

SRBI iz Gospića, većina njih, nemaju gde da se vrate. Povratak bi bio užas, kažu nam. Zato nisu ni podneli zahteve za obnovu kuća.
Šta da obnovimo, pitaju, sećanja na strašne dane? Tamo da vratimo decu, unuke... Zato, govore, nisu ni tražili da im se kuće obnove. Pokušali su da se izbore za isplatu razrušenih domova za koje znaju ko ih je porušio. Ali odgovora nije bilo.Autor: M. MARKOVIĆ
Arhiva vesti