O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
SLIKA RAT PREŽIVALA U PODRUMU
27. Mart 2018. godine
Večernje novosti
NA DANAŠNJI DAN PRE 77 GODINA SRPSKI NAROD ISPISAO ISTORIJU, A JEDNA FOTOGRAFIJA OBIŠLA SVET POSTOJE datumi u srpskoj istoriji koje narod "krsti" kao sudbonosne, dane velikih iskušenja i odluka, često dramatičnih. Jedan od njih svakako je 27. mart. I u prošlosti i u savremenoj istoriji, na ovaj dan, srpski narod proživljavao je neke važne, čak i presudne promene. Usud ovog martovskog "broja" u kalendaru, menjao je i tok istorije. Tek kada se pobroje sva "čuda" koja su se desila baš 27. marta, upadljivo iskrsne njegova gotovo mistična snaga. Kako brojni istoričari tvrde, istoriju Jugoslavije i Srbije odredio je 27. mart 1941. godine. Zbog pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, tog datuma, vojnim udarom svrgnut je regent - princ Pavle Karađorđević i na presto doveden maloletni kralj Petar Drugi. Zbačena je i vlada Cvetković-Maček, koja je dva dana ranije u Beču potpisala protokol o pristupanju Paktu. Iako istoričari još lome koplja oko povoda prevrata, nesumnjivo je da su tog dana u Beogradu i širom zemlje izbile masovne demonstracije u znak podrške naroda puču. Nezadovoljstvo zbog pristupanja Trojnom paktu bilo je ogromno, pa su puč i spontano okupljanje građana bili izraz raspoloženja naroda. Ostale su upamćene i antologijske parole "Bolje rat, nego pakt", "Bolje grob, nego rob". Tako je pre 77 godina jasno određena sudbina Jugoslavije i trasiran njen put protivnice nacističke Nemačke. U tim demonstracijama nastao je veliki broj fotografija Milana Roglića (1904-1986), a među njima se izdvaja slika motocikliste sa posadom. Ta fotografija je ušla u sve udžbenike i postala dokument od istorijske važnosti. Negativ ovog snimka, koji porede i sa Delakroovom slikom "Sloboda predvodi narod", čuva se u Vojnom muzeju u Beogradu. Sve negative Roglićevih fotografija, pa i ove od posebnog značaja, sačuvali su Roglićeva sestra Dušanka i zet Petar Joksimović, u limenim kutijama zakopanim ispod uglja u podrumu njihovog stana u Dositejevoj 38. Kutije su izvađene tek po završetku rata. Roglić je bio jedan od trojice vrhunskih majstora novinske fotografije između dva rata, čiji su snimci često značili što i uvodni komentar u listu. Moj ujak je rastao u porušenoj i spaljenoj Srbiji, u pauzama između Prvog i Drugog balkanskog rata, kao i za vreme i posle Prvog svetskog rata - govori nam Roglićev sestrić Miodrag Joksimović. - NJegov otac, a moj deda Miloš se posle Velikog rata nije vratio u Srbiju. Otplovio je sa ranjenicima u Marselj. Pomoć francuske vlade u to doba bila je ogromna, pa je Milan otišao kod oca i u Marselju započeo školovanje. Učio je zanat kod najboljih fotografa . Posle završenog školovanja, Roglić se vratio u Beograd, gde 1926. otvara fotografsku radnju. Uskoro se zapošljava u listu "Pravda". Ucenjen logorom u Drugom svetskom ratu, on postaje zvanični fotograf vlade Milana Nedića. A, neposredno posle rata hapsi ga Udba. Pušten je jer nije bilo dokaza o njegovoj saradnji sa okupatorom i kvislinzima - kaže Joksimović.

Antrfile:

Autor: E. V. N.
Arhiva vesti