O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
AMFILOHIJE VIŠE POLITIČAR, A MANJE VLADIKA SPC
27. Decembar 2017. godine
Blic
MITROPOLIT SE SVE ČEŠĆE BAVI DRŽAVNIM PITANJIMA Tajni apel koji je mitropolit Amfilohije sastavio sa grupom vladika SPC samo još jedan pokazatelj nesvešteničkog već političkog ponašanja ovog crkvenog poglavara. Mitropolit Amfilohije ima svoju struju unutar SPC, ali uprkos tome, uticaj nikada nije uspeo da proširi toliko da bi bio izabran za patrijarha. Kako saznaje „Blic”, pomenuta struja nameravala je da ove jeseni sazove Sabor SPC na kojem bi se navodno razgovaralo o unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je nešto pre toga predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sastavljena je peticija tim povodom, ali su taj dokument potpisala tek petorica vladika i svi su izvan Srbije. Izvor “Blica” kaže da je ideja Sabora zapravo bila da se skloni patrijarh Irinej. - Amfilohije je teško podneo što nije izabran za patrijarha kada su vladike dale podršku Irineju. Njegova struja sve vreme insistira na priči da je patrijarh star, da ne može da drži stvari pod kontrolom i da treba da bude penzionisan. Međutim, podršku za to nema - navodi izvor našeg lista upoznat sa dešavanjima unutar SPC. Da je posredi čist interes, a ne religiozni i nacionalni razlozi, vidi se, kako kaže naš sagovornik i po Amfilohijevom delovanju u svojoj mitropoliji. On, naime, gotovo i da ne kritikuje crnogorsko priznaje nezavisnog Kosova, a nema stav ni kada je reč o ulasku Crne Gore u NATO. Sagovornik „Blica” otkriva razloge za to. - U Crnoj Gori trebalo je da bude usvojen zakon kojim se oduzima sva imovina SPC, što bi predstavljalo ozbiljan udarac. Tada je na razgovor kod Amfilohija došao emisar iz Ambasade SAD, kojeg nije primio mitropolit lično, već njegov najbliži saradnik. Američki izaslanik tražio je da se mitropolit ne meša u priče o ulasku Crne Gore u NATO i da to nikako ne kritikuje, a da će Sjedinjene Države zauzvrat obezbediti da pomenuti zakon ne bude usvojen - priča izvor „Blica” upoznat sa detaljima sastanka. Amerikanac nije dobio odgovor, ali se po ponašanju mitropolita može zaključiti da ga je prećutno prihvatio. Struju oko mitropolita Amfilohija pogodilo je i to što je država rekla da će iz budžeta pomoći završetak radova na Hramu Svetog Save. - Mnogo novca prošlo je kroz Hram. Do sada je pet puta mogao da se završi, ali zbog toga što nije bilo nikakve kontrole, radovi su i dalje aktuelni - ističe naš sagovornik.

Antrfile:

AMFILOHIJEV APEL

„Blic” je juče objavio apel za odbranu Kosova i Metohije koji je mitropolit Amfilohije objavio u nedelju, u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici, pred nekoliko vladika SPC. Dokument podseća na politički pamflet, a u njemu se ignoriše unutrašnji dijalog o Kosovu. Na početku apela stoji da se “prvi put u srpskoj istoriji nadvila opasnost da srpska ruka potpiše predaju Kosova i Metohije u tuđe ruke”.
Kritikuje se Euleks i odluka da se dijalog o KiM vodi pod okriljem EU. Potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta i bilo kakva podela su takođe neprihvatljivi, a na više mesta kritika je oštro upućena na račun predsednika Aleksandra Vučića.
Autor: IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ
Arhiva vesti