O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
ŠIPKOM NA RJEPINOVU SLIKU
29. Maj 2018. godine
Večernje novosti
INCIDENT U ČUVENOJ MOSKOVSKOJ GALERIJI Oštećeno platno "Ivan Grozni i njegov sin" MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ JOŠ jedan čovek ući će u istoriju kao vandal koji je nasrnuo na dragocenu sliku izloženu u muzeju. Igor Potporin (37) iz Voronješke oblasti metalnim stubićem (koji služi kao zaštitna ograda) nasrnuo je na čuvenu sliku Ilje Rjepina "Ivan Grozni i njegov sin Ivan 16. novembra 1581", u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi. Slika je bila zaštićena staklom, ali je od jakih udaraca metalnim stubićem oštećena na tri mesta u centralnom delu platna. Ruiniran je i njen skupoceni okvir. Policija je uhapsila napadača, koji se pravdao da je bio ozlojeđen "lažnim pokazivanjem istorijskih činjenica". Kako je ispričao policiji, pre toga je bio u kafeu gde je popio dve čaše votke i "sve mu se smrknulo". Protiv Potporina je pokrenut krivični postupak za "uništavanje i oštećenje objekata kulturnog nasleđa". Predviđena je zatvorska kazna od tri godine, a optuženi mora i da plati tri miliona rubalja. Na restauraciji oštećene slike biće angažovani najpoznatiji ruski eksperti. Član Ruske akademije umetnosti Sergej Zagraevski podsetio je da je i ranije bilo napada na istu sliku. Izvesni Abram Balašov 1913. nasrnuo je nožem na pomenutu Rjepinovu sliku, jer je bio nezadovoljan kako je prikazan car. Tom prilikom, teško su bila oštećena lica cara i carevića, a restauratori su na obnovi radili godinama. Ova slika je decenijama predmet kontroverzi. Pre nekoliko godina grupa aktivista predlagala je čak ruskom ministarstvu kulture da se ta slika povuče iz postavke Tretjakovske galerije jer neobjektivno prikazuje cara. Pamti se skandal kada je u Ermitažu 1985. muškarac nasrnuo na Rembrantovu sliku "Danaja". Najpre je tri puta isekao nožem, a zatim je polio crnom bojom i kiselinom. Policija je uhapsila Litvanca Bronisa Majgisa (48) i smestila ga u bolnicu za mentalno obolele. Majgis se prvo branio da je napao "Danaju" da se osveti SSSR-u, a potom je promenio stav pa je govorio da mrzi žene. Napadač je u bolnici proveo šest godina, a kad je Litvanija postala nezavisna pušten je na slobodu. Restaurirana "Danaja" sada se u Ermitažu čuva pod neprobojnim staklom. n

Antrfile:

SLUČAJEVI U SVETU

U FEBRUARU 1914, u Londonskoj nacionalnoj galeriji, sifražetkinja Meri Ričardson oštetila je Velaskezovu sliku "Venera sa ogledalom". U Luvru je Bolivijac Ugo Viljegas 1956.
nasrnuo na "Mona Lizu", a 1977.
u Gradskoj galeriji u Kaselu muškarac je bacio kiselinu na dve Rembrantove slike. U Holandiji je 1987. napadač nožem izrezao sliku Barneta Njumena.
Godinu dana kasnije, drugi napadač je u Minhenu oštetio tri Direrove slike.

Autor: BRANKO VLAHOVIĆ
Arhiva vesti