O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
MLADI PRATE LISTU TRAŽENIH POSLOVA
29. Jun 2017. godine
Večernje novosti
PRILIKOM UPISA U SREDNJE ŠKOLE I NA FAKULTETE, UČENICI STUDENTI VODE RAČUNA I O SITUACIJI NA TRŽIŠTU RADA PRIJEMNI ispiti za srednje škole i fakultete su i ove godine, sudeći prema statistici i listama želja, protekli u znaku opredeljenja za buduća zanimanja u skladu s najtraženijim poslovima na tržištu rada. Tako su u proseku dva kandidata konkurisala za mesto u srednjoj medicinskoj školi, dok statistika i dalje ide u prilog razvoju informatičkog sektora - borba za mesto na fakultetima, ali i poslodavaca za stručni kadar u ovoj oblasti. Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) ističe da našem tržištu rada trenutno nedostaju zanatlije i obučeni vozači teretnih i pomoćnih transportnih vozila. Poslodavci širom Srbije najčešće traže radnike obezbeđenja, higijeničare, zastupnike u osiguranju, prodavce, konobare i kuvare, magacionere i vozače, pokazuju podaci NSZ. Zanatska usmerenja nisu najpopularnija među omladinom prilikom odabira srednjih stručnih škola. Nasuprot tome, na listi želja visoko su kotirane srednje medicinske i elektrotehničke škole u oblasti kompjuterskog konstruisanja i programiranja, koje školuju kadar koji je najtraženiji na tržištu rada. Kada je reč o zanimanjima srednjeg nivoa obrazovanja, tržište rada otvoreno je i za medicinske sestre i medicinske sestre vaspitače. Nadležna ministarstva sastajala su se povodom definisanja broja učenika koji će upisati određeni smer u skladu s našom statistikom. Očekujemo da će se u narednom periodu intenzivno raditi na tome - kaže Ivana Božić, psiholog u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Kada je reč o zanimanjima sa fakultetskom diplomom, statistika NZS govori o visokoj potražnji za stručnjacima u oblasti informacionih tehnologija, za farmaceutima i komercijalistima. Upravo tako su razmišljali i svršeni srednjoškolci, pa su u najvećem broju konkurisali za upis na Elektrotehnički, Matematički i Fakultet organizacionih nauka. Tržište rada odavno je zaboravilo na pojedine obrazovne profile, jer za tim kadrom ne postoji potreba. Za neka zanimanja nikada nije bilo mnogo radnih mesta, kako sada, tako ni u prošlosti. To su etnolozi i antropolozi, arheolozi, geolozi - kaže Ivana Božić. Prilikom opredeljenja za buduće zanimanje stručnjaci preporučuju da se uzme u obzir, pre svega, interesovanje učenika, ali i postignuti rezultati u dotadašnjem školovanju, kao i preferencije u vezi sa školskim predmetima. Jedna od osnovnih dilema je: gimnazija ili srednja stručna škola. Budući da gimnazija ne pruža zvanje već opšte obrazovanje za studije, važno je da se za nju ne opredeljuju učenici koji ne poseduju rešenost i istrajnost za dugotrajno školovanje. Osim odličnih radnih navika i odličnog ili vrlo dobrog uspeha u školi, traže se jaka samodisciplina i svest o tome da je posle gimnazije neophodno završiti fakultet ili visoku školu strukovnih studija. U svakom slučaju, gimnazija je opcija za učenike koji su neodlučni ili još nemaju razvijena interesovanja za pojedine oblasti rada i struke - objašnjava Ivana.

Antrfile:

Autor: NN
Arhiva vesti