O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
TRI KORAKA DO REŠENJA ZA KOSOVO I METOHIJU
26. Januar 2023. godine
Blic
Šta sledi nakon uslova koje je Zapad postavio Beogradu i Prištini

To su, najpre, formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), zatim pregovori Beograda i Prištine na osnovu evropskog predloga i na kraju sporazum koji bi proistekao iz tog dijaloga. Zanimljivo, veći pritisak u vezi sa ovim koracima trpi Priština nego Beograd, ocenjuju analitičari za “Blic”.

Nije dovoljno formiranje ZSO Predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za “Blic” da je ta tri koraka Zapad već najavio.

O tome je još ranije pričao Đuzep Borelj s tim što je pored osnivanja ZSO potrebno stvoriti i bezbednosne uslove kako se ne bi ponavljale barikade i krizne situacije. Evropski predlog je platforma odnosno okvir za pregovore Beograda i Prištine - kaže Janjić.

Naš sagovornik podseća da je osnivanje ZSO uslov Srba sa Kosova da se vrati u prištinske institucije.

Sam povratak Srba u institucije nije dovoljan već je potrebno pregovarati kako da se bezbednosne krize više ne ponavljaju. Inače, ZSO je deo Briselskog sporazuma kojeg je kosovska skupština ratifikovala kako bi dokazala da je država tako da je to sada međunarodna obaveza Kosova.

U okviru predloženog evropskog plana dve strane pregovaraće i o položaju SPC, pravima Srba, kulturi, obrazovanju, zdravstvu i sličnome - ocenjuje Janjić.

Kosovo čekaju vanredni izbori? On smatra da Kosovo uskoro očekuju opšti parlamentarni izbori.

Opozicija je najavila protestne šetnje u februaru, gde će tražiti vanredne parlamentarne izbore. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška Kurtiju znatno pala i to ne zbog odnosa prema Srbima i Srbiji nego prema SAD. Očekujem da će to opozicija naplatiti i vratiti se na vlast i voditi pregovore sa Beogradom na osnovu evropskog plana - predviđa Janjić.

Kako kaže, Kurti je pod velikim pritiskom i zbog evropskog plana.

Vučić je izbegao zamku u koju je svojevremeno upao Slobodan Milošević. Vučić nije rekao “ne” diplomatskoj petorki, pa je loptica vraćena u dvorište Prištine.

Pošto će Kurti najverovatnije biti smenjen, srpska strana ima dovoljno vremena da se organizuje i pripremi za pregovore sa Prištinom na osnovu evropskog plana - zaključuje Janjić.

Čeka se konačan stav Prištine I direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković ističe za “Blic” da po idealnom scenariju slede tri koraka do rešenja kosovskog pitanja.

To bi trebalo da bude prvo formiranje ZSO, pa pregovori na osnovu evropskog plana i na kraju potpisivanje sporazuma. Međutim, još je veliko pitanje da li će obe strane prihvatiti evropski plan. Mi još nemamo od strane Prištine jasno izražen stav u vezi sa evropskim planom. Prištini ne odgovara što dijalog sa Beogradom po tom evropskom planu ne vodi do priznanja Kosova od strane Srbije - ocenjuje Novaković.

Kako kaže, evropski plan, po svemu sudeći, predviđa nešto drugo.

Cilj tog plana je da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine i da u tom procesu obe strane ostvare što više benefita. S tim što u planu postoje tek principi koje treba dodatno razraditi kao što su zaštita srpske kulturne i duhovne baštine - objašnjava Novaković.

Kako će Kurti da pripremi građane? Naš sagovornik smatra da će Priština teško izbeći obavezu da formira ZSO.

Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i iz toga proizilazi zakonska obaveza Prištine da formira ZSO. Gotovo svi zapadni zvaničnici insistiraju na toj obavezi. I američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar najavio je da će ZSO biti implementirana - kaže Novaković.

Direktor istraživanja ISAC-a primećuje da su diskursi u Beogradu i Prištini drugačiji u odnosu na evropski plan.

Konferencija Aleksandra Vučića pokazuje da polako priprema građane Srbije na određene korake, dok Kurti nema taj luksuz jer je on došao na vlast na negaciji ZSO i kao protivnik normalizacije odnosa sa Beogradom bez mešusobnog priznanja. S druge strane, Srbija je spremna da učestvuje u dijalogu bez obzira na sva uslovaljavanja Zapada.

Antrfile:

Hil: Formiranje ZSO prvi zadatak

O daljim koracima u vezi sa kosovskim pitanjem govorio je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil koji je, takođe, rekao da je formiranje ZSO prvi zadatak.

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na KiM je suštinski element da bi se krenulo napred u dijalogu - poručio je Hil i dodao da se time na prvom mestu treba pozabaviti, a onda, kako je rekao, sledi ono što je navedeno u evropskom predlogu za KiM.

Hil je istakao da Briselskim sporazum koji predviđa formiranje ZSO “ima svega šest rečenica” i da na njemu “treba više raditi i razraditi detalje”.
Autor: MARKO TAŠKOVIĆ
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti