O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
POVEĆAVANJE MINIMALCA JE I U INTERESU DRŽAVE
7. Avgust 2019. godine
Dnevnik
PREGOVORI O NAJNIŽOJ CENI RADA POČINjU 15. AVGUSTA Ministri Siniša Mali i Zoran Đorđević održali su sastanak uoči početka pregovora s predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada. Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je cilj Vlade Republike Srbije da se poboljša kvalitet života građana u zemlji, te da je u tom smislu interes države da nastavi povećanje minimalne cene rada, kaže se u saopštenju Ministarstva finansija. – Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana 18,6 odsto, a značajnija povećanja ćemo nastaviti – rekao je Mali. – S druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu da bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. S obzirom na to da nas uskoro očekuje i povećanje plata i penzija, to će sve uticati na bolji životni standard građana Srbije, što je i osnovni cilj Vlade. Očekujemo da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra, baš kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić. Upravo to je rezultat reformi koje smo započeli pre nekoliko godina. Početak zvaničnih pregovora države i sindikata o povećanju minimalne cene rada zakazan je za 15. avgust, rečeno je juče Tanjugu u Savezu samostalnih sindikata Srbije. Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović kazao je da bi na narednih nekoliko sastanaka, odnosno za desetak dana, trebalo da dođe do nekog rešenja. – To rešenje bi zatim došlo na sednicu Socijalno-ekonomskog saveta koji bi zauzeo stav o minimalnoj zaradi – objašnjava Orbović, i dodaje da poslednju reč o tome ima Vlada Srbije, nezavisno od toga da li dogovor postoji ili ne. Komentarišući najave predsednika Vučića da bi minimalac mogao iznositi 30.000 dinara, Orbović kaže da je to povećanje od 11 odsto i da je to „pristojan iznos”,„ budući da su poslednjih godina povećanja bila osam procenata, 8,6 i devet. Orbović je dodao da je prošle godine dogovoreno da za tri godine minimalna zarada dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe, koja sada iznosi 37.480 dinara. – To znači da povećanje na 30.000 dinara ne bi bilo dovoljno da naredne godine minimalac dostigne minimalnu potrošačku korpu, a što znači da će naši predlozi tokom pregovora biti veći od tog iznosa – konstatovao je Orbović. Ako dogovora do polovine idućeg meseca ne bude, odluku o visini minimalca u 2020. godinu doneće Vlada. Trenutna minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 27.000 dinara i procenjuje se da je prima oko 350.000 građana.

Antrfile:

Beograd i Vojvodina spremni...

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da povećanje može iznositi i deset odsto, ali je onda bitno da se Ministarstvo finansija pobrine da se kompenzuje taj ostatak jer činjenica je da privreda nije napredovala toliko i da bi svako povećanje preko šest odsto bilo opterećenje za privredu.
On je napomenuo da je Unija sprovela istraživanje o tome šta poslodavci misle koliko bi trebalo povećati minimalac.
– Severni deo, Beograd, Novi Sad, odnosno Vojvodina, spremni su za veće povećanje, ali na jugu poslodavci nisu baš za povećanje – rekao je sagovornik Tanjuga. – Velika preduzeća i strane firme nisu za veće iznose, dok su manja preduzeća za to da povećanje bude veće.
Autor: LJ. MALEŠEVIĆ
Arhiva vesti