O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
POMAGALA SRBIJI U VELIKOM RATU
17. April 2018. godine
Večernje novosti
OTVARA SE IZLOŽBA POSVEĆENA VAJARKI MALVINI HOFMAN U NOVOM SADU Autorka je čuvenog plakata o golgoti naše vojske i naroda IZLOŽBA posvećena slavnoj američkoj vajarki Malvini Hofman (1885-1966) biće otvorena večeras u 19 časova u klubu "Tribina mladih" KCNS. Zahvaljujući ovoj postavci pod nazivom "Ko je Malvina Hofman?", koja će posle Novog Sada biti pred publikom u još sedam naših gradova, publici će prvi put biti predstavljeni njeni crteži nastali tokom Prvog svetskog rata, kao i do sada nepoznati istorijski podaci o njenom angažovanju za pomoć Srbiji, pronađeni u Gete institutu u Los Anđelesu. U našoj javnosti nedovoljno je poznata kampanja "Pomozite Srbiji...", koju su u vreme Prvog svetskog rata vodile zemlje saveznice - SAD, Francuska i Velika Britanija. Autor čuvenog plakata "Srbiji je potrebna tvoja pomoć" (Serbia Needs Your Help) u američkoj kampanji napravila je upravo Hofmanova. Izložba čiji je autor Vladimir Čeh je posvećena njenom plakatu i njenim delima i objašnjava kako se velika umetnica zainteresovala za sudbinu Srbije u vreme Velikog rata. - Rad u međunarodnoj ispostavi Crvenog krsta u NJujorku doveo me je u kontakt sa ljudima iz raznih zemalja. Među njima je bilo Srba, kojima je najviše bila potrebna naša pomoć. Jedan od njihovih patriota, pukovnik Milan Pribićević, došao je u Ameriku sa ostrva Krf. NJegova najveća želja je bila da okupi desetak hiljada dobrovoljaca i povede ih natrag, da oslobodi porobljena sela - pisala je Malvina Hofman. Popularni američki ilustrator tog doba Dejna Gibson (1867-1944) okupio je, pod pokroviteljstvom Komiteta za javne informacije, grupu poznatih umetnika koji su besplatno radili tematske plakate u vezi s ratom. Među odabranim ilustratorima bila je i Malvina Hofman. Tako su ova dva čoveka zaslužna za Malvinino interesovanje za Srbiju. - Potvrđena je i urbana legenda, da je lik na plakatu "Srbiji je potrebna tvoja pomoć" u stvari lik mrtvog srpskog vojnika na čamcu kojim su prebacivani vojnici na sahranu u Plavoj grobnici kod ostrva Vido - navode organizatori. Na izložbi će biti i originalna fotografija srpskog ratnog reportera Miloja Igrutinovića, koja je poslužila kao predložak za ilustraciju na plakatu, Malvinina skica za plakat, razglednica sa istim likom i naslovna strana knjižice "Kosovo Dej 1918" štampana u SAD. Malvina je, inače, isti lik iskorisitila za skulpturu Svetog Franje, koja se danas nalazi ispred bolnice "Mejo" u američkom gradu Ročesteru. Posetioci će tu skulpturu moći da vide uz pomoć specijalne kacige za "virtuelnu realnost". Izložbu organizuje Institut za istoriju oglašavanja u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu i Kulturnim centrom Novog Sada.

Antrfile:

SEĆANJE

OVA postavka o američkoj kampanji za pomoć Srbiji u Velikom ratu deo je izložbe "Srbija, rat i plakat", koja je, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, realizovana prošle godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.
Autor: Z. GRUMIĆ
Arhiva vesti