O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NEISPRAVAN SVAKI DRUGI AUTOBUS
13. April 2018. godine
Blic
ISTRAGA POSLE UDESA VOZILA NIŠKE DIREKCIJE ZA JAVNI PREVOZ Nepravilnosti koje su dovele do udesa utvrdio je veštak mašinske struke kog je angažovalo Osnovno javno tužilaštvo u Nišu da obavi vanredni tehnički pregled autobusa posle udesa, koji se samo srećom nije završio tragično. Veštak je u svom zaključku naveo da utvrđeno stanje kočionog uređaja na autobusu ukazuje na lošu brigu vozača, tehničke službe, vlasnika autobusa u odnosu na praćenje, uočavanje i otklanjanje nepravilnosti na vozilu. S obzirom na ovakav nalaz i mišljenje veštaka, nadležni tužilac će podneti zahtev policiji da otkrije lica koja su odgovorna za to što je predmetni autobus bio uključen u saobraćaj - kaže portparol OJT u Nišu Milena Jovović. Kako je “Blic” pisao, do nezgode je došlo u u jednoj od najstrmijih ulica u Nišu, kada je autobus na liniji Kalač brdo – Sarajevska ostao bez vazduha u kočnicama, pa nije uspeo da se zaustavi na raskrsnici, već je sleteo u kompleks bivše kasarne. U vozilu je bilo petnaestak putnika. Autobus je počeo da udara u bandere, ograde, ljudi su vrištali, a nakon sletanja u bivšu kasarnu, svi su popadali na pod. Putnici su, srećom, prošli bez težih povreda, a tragedija je izbegnuta i zahvaljujući pribranosti vozača, koji je odlučio da nastavi pravo jer da je skrenuo, vozilo bi se prevrnulo... Kako „Blic“ saznaje, policija je kontrolom autobusa niške Direkcije utvrdila da je tehnički neispravno još sedam od ukupno 14 autobusa ovog prevoznika, odnosno svaki drugi autobus ovog prevoznika u gradskom saobraćaju! Kako saznajemo u policiji, otkrivene su, između ostalog, neispravnosti upravljačkog mehanizma, kočnica, svetlosnih i signalnih uređaja... Za utvrđene neispravnosti preduzete su odgovarajuće mere u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, protiv vozača, pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu - potvrđeno je „Blicu“ u niškoj policiji. U policiji navode da je u pitanju bila redovna, ranije planirana kontrola tehničke ispravnosti autobusa Direkcije, a da će se u narednom periodu u sklopu redovnih aktivnosti kontrolisati tehnička ispravnost autobusa svih prevoznika u Nišu. Saša Petronijević, direktor JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša, koje pokriva tri od 50 gradskih linija u Nišu, kaže da će nadležni u preduzeću snositi odgovornost ako se pokaže da je bilo propusta. Imamo službu za održavanje koja svakodnevno pregleda autobuse. Nijedno vozilo ne izađe na liniju pre nego što bude pregledano. Još nisam dobio izveštaj veštaka. Ako se ispostavi da je u pitanju nebriga, utvrdićemo čija je to odgovornost. Ali do sada su svi savesno radili svoj posao. Tri godine vozimo i ovo je prva nezgoda. Autobusi Direkcije su bezbedni - tvrdi Petronijević.

Antrfile:

DIREKTOR: TO SU SVAKODNEVNE NEPRAVILNOSTI

Što se tiče neispravnosti kod sedam autobusa koje je otkrila policija, direktor Direkcije Saša Petronijević kaže da su u pitanju „neke svakodnevne nepravilnosti koje nisu bile od presudnog značaja“.
One su otklonjene na licu mesta i vozila su vraćena u saobraćaj. Reč je o sitnijim nedostacima koji se svakodnevno pojavljuju u saobraćaju. U funkciji su svih 14 autobusa, od kojih su 10 na konstantnom radu, a četiri su nam rezerve.
Funkcionišemo normalno. Preduzimamo sve što je u našoj moći da vozila u svakom trenutku budu bezbedna za putovanje - kaže Petronijević.
Autor: BRANKO JANAČKOVIĆ
Arhiva vesti