O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VIZIJA SRBIJE I GRČKE ZA STABILNOST REGIONA
22. Decembar 2018. godine
Politika
Srbija i Grčka imaju zajedničku višju da doprinesu saradnji i stabilnosti celog regiona i budu „bedem POZITIVNIH dešavanja na Balkanu", političkom, ali i ekonomskom mislu, saglasili su se predsednik Ćrbije Aleksandar Vučić i pred sednik grčke vlade Aleksis Cipras, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu. „Srbija je zemlja koja za nas predstavlja državu od strateškog značaja za stabilnost i bezbednost u celom regionu", poručio je Cipras, nakon sastanka u četiri oka sa Vučićem i sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke. Predsednik Vučić je ocenio da dve 1 države imaju veoma dobre odnose, is1 krene i istinski prijateljske, te da JL Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i svim važnim pitanjima. „Mi smo zahvalni Grčkoj i vama na podršci koju pružate teritorijalnom integritetu Srbije. U tetatet razgovoru koji su imali, Vučić je, kako je otkrio, Ciprasu govorio o svim problemima na KiM sa kojima se Srbija suočava. „Mada on to sve zna, govorio sam mu i o formiranju vojske, što je ne samo suprotno međunarodnom pravu već, i lokalnom zakonodavs tvu, i posebno o taksama suprotnim normama racionalnog i podrazumevajućeg ponašanja u 21. veku", rekao je predsednik Srbije izrazivši nadu da će EU i SAD izvršiti značajniji pritisak na Prištinu da povuče mere. Grčki premijer je osudio poteze Prištine ocenivši da „dolivaju ulje na vatru". Uvođenje taksa za proizvode iz Srbije i BiH, kao i po kušaj stvaranja vojske Kosova su, kaže, nepri „Ove dnicijative ne do prinose stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju. Potrebno je da to kažemo svom snagom. Vučić i Vlada Srbije imaju veoma težak posao, ali ne treba da skrenu sa tog kursa", poručio je Cipras, prenosi Tanjug. Grčki premijer je, takođe, naglasio da nijedno rešenje nije lako. „Niko neće dobiti sto procenata od onoga što želi. Ali, ako treba da izaberemo između perspektive iznalaženja kompromisnog rešenja i mogućnosti da ne pronađemo rešenje treba da razmislimo koje su tu posledice i kakvo je naše iskustvo u regionu", rekao je Cipras i podsetio na iskustvo okupacije severnog Kipra i dodao da neiznalaženje rešenja stvara još nepovoljnije okružene . „Između pokušaja da se rešenje nađe i strategije inertnosti, koju neki u regaonu često biraju, ja sam za strateški pokušaj pronalaženja rešenja koje može biti teško. Onaj ko to iskreno učini neće izgubiti ništa, a onaj ko ne uradi biće na gubitku", podvukao je Cipras. Vučić je ocenio i da je za Srbiju veoma važno da dogovor iz Prespe bude sproveden, jer bi to značilo da Severna Makedonija postaje neka vrsta mosta između Srbije i Grčke. „To bi značilo da tu više nemamo nikakav zid, a u regionalnom smislu to bi bilo dodatno približavanje Beograda i Atine i dva naroda", objasnio je Vučić i dodao da to nije lako i da Srbija ne želi da se meša u unutrašnja Pitanja.

Antrfile:

Odalović: Teme kvadrilaterale mir, stabilnost, ekonomija

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je da će glavne teme današnjeg sastanka lidera Srbije, Grčke, Rumunije i Bugarske u Beogradu biti mir i regionalna stabilnost, ali i ekonomija. „Mislim da je u svemu ovome, koliko god da izgleda da su sve ove zemlje i veće i članice EU, Srbija neko ko najviše i insistira i najviše u to ulaže. Želimo da iz svega ovoga svi zajedno izađemo bolji, jači, organizovaniji, regionalno povezaniji", rekao je Odalović. Sastanak kvadrilaterale se održava treći put ove godine, a prethodni je bio u Varni.

Završava se južni krak Koridora 10

Predsednik Srbije je podvukao i da će u narednim nedeljama biti završen u potpunosti južni krak Koridora 10, paće svi koji idu iz Grčke, putnici ili oni koji učestvuju u teretnom saobraćaju, do Horgoša i Mađarske, odnosno Batrovaca i Hrvatske, kroz celu Srbiju imati autoput. Bilo je razgovora i o digitalizaciji i ići će se na snižavanje cena telefonskih usluga između dve zemlje.
Autor: JELENA CEROVINA
Arhiva vesti