O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
IZNEDRILI PET HEROJA ZA MANJE OD PET GODINA
31. Januar 2018. godine
Večernje novosti
JUNACI RASINSKOG OKRUGA REDOVNI DOBITNICI PRESTIŽNOG PRIZNANJA "NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE" KOJE DODELJUJU "VEČERNJE NOVOSTI" ZA manje od pet godina, Rasinski okrug dobio je čak pet dobitnika prestižne nagrade "Najplemenitiji podvig godine" koje već 55 godina dodeljuju "Večernje novosti". Da u poslednje vreme, koje se često ocenjuje kao nehumano i bez mnogo empatije, reprezentativna nacionalna akcija ne može da prođe bez ljudi iz kruševačkog kraja, pokazalo se već 2013. godine. Tada je za priznanje, koje mu je dodeljeno početkom 2014, predložen kruševački penzioner Zoran Ilić (73), koji je vrednim đacima ustupio na korišćenje celu kuću sve dok traje njihovo školovanje. Javnost je bila oduševljena Ilićevim potezom, kada je na fasadi svog doma u Vojvođanskoj ulici broj 35, u naselju Pejton, ispisao oglas s tekstom "Ako si darovita, još i dobar đak, u ovoj kući imaš besplatan boravak - Mesta ima za šestoro". Mi stariji treba da mi slimo na mlađe - obrazlagao je odluku za "Novosti" nesebični čika Zoran, koji je otvorio vrata i svoje vikendice u Donjem Štoju kod Ulcinja, jer je mladima omogućio letovanje po "ceni" od jednog evra po danu. Među 3.000 heroja, koji su se istakli plemenitošću, požrtvovanjem i smelošću, od 1963. godine i zemljotresa u Skoplju, kada su "Novosti" ustanovile najpoznatiju nagradu za humanost, u špalir junaka se 2014. "uvrstio" Trsteničanin Miloš Mitrović (31). Ostaće upamćen kao čovek koji je u vreme velikih poplava od Zapadne Morave bukvalno spasao čitav most kada se ogromno drvo dužine oko 10 metara zaglavilo ispod konstrukcije. Drvo se čudno podvuklo između gazišta i cevi ispod njega, a drugi deo drveta bio je bukvalno na sajli koja služi za stabilizaciju visećeg mosta. Jedino rešenje bilo je da se masivno stablo iseče, a ja visim vezan ispod mosta dok to radim - prisećao se dramatičnih trenutaka Mitrović. Veštinu i srčanost su poput Mitrovića, koji je nagrađen 2015, pokazali i pripadnici Policijske uprave Kruševac u Varvarinu - 2016. godine. NJima su plakete za podvig uručene 2017. Komandir Slavoljub Anđelković (37) i policijski službenik Dejan Stojanović (42) su iz nabujale Velike Morave, ali i mulja i granja, izvukli davljenika starog 23 godine. Novembarska drama imala je srećan epilog. To što je u toplijim uslovima uspeo da spase život Draganu Tripkoviću (20), na Zapadnoj Moravi kod Kukljina u leto 2016. godine, ne umanjuje podvig Kruševljanina Marijana Arsića (36), najnovijeg dobitnika velikog priznanja humanosti. Iz vira je uspeo da izvuče mladog neplivača, prethodno preplivavši čitavih 50 metara. Svaki život vredi više od bilo čega na svetu, bar sam ja tako vaspitan - rekao nam je nedavno Arsić, kome će kroz dve nedelje biti uručeno prestižno priznanje.

Antrfile:

NAGRADE U ČETIRI KATEGORIJE

"NAJPLEMENITIJI podvig" godine dodeljuje se u četiri kategorije - pojedinačni, kolektivni, dečji podvig i podvig-posthumno. Kako je objavljeno, od 32 priče o junacima tokom 2016. godine, žiri je odabrao njih 14 kojima će priznanje biti uručeno 13. februara u Skupštini grada Beograda.
O nagradama su odlučivali akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnika VMA, humanitarac Arno Gujon, novinar Branko Stanković, Veselin Jevrosimović, direktor "Komtrejda" i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Novosti" i svih izdanja naše kompanije.
Autor: S. BABOVIĆ
Arhiva vesti