O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
NEMA PRODUŽETKA RASPUSTA, ĐACI OPET U KLUPAMA!
12. Januar 2021. godine
Blic
Ministarstvo prosvete i Krizni štab rešili sve dileme vezane za škole Produžetka zimskog raspusta ove godine neće biti, drugo polugodište počeće u ponedeljak 18. januara, a nastava će se odvijati po sistemu koji je važio 1. septembra. U igri su dugo bile dve opcije, lomila su se koplja, ali je na kraju ipak prelomljeno da se primeni model koji je bio na snazi od početka školske godine, od 1. septembra. Tako će od narednog ponedeljka mlađi osnovci, đaci od prvog do četvrtog razreda, kao i u prethodnom periodu, ići normalno u školu. Svakog dana biće u klupama, ali uz poštovanje svih epidemioloških mera. Stariji osnovci, učenici od petog do osmog razreda, nastavu će pohađati po sistemu dan u učionici, dan sa nastavom na daljinu (po pola odeljenja), kako bi u učionici bilo maksimalno 15 učenika. Konačno, srednjoškolci će u školu ići po sistemu jedna nedelja u klupama, a drugu onlajn. Podeljeni po pola odeljenja. Na ovaj način je otpala varijanta da oni imaju nonstop onlajn nastavu. - Smatram da nema razloga za produžetak školskog raspusta, o modelu nastave na koji ćemo se vratiti odlučivali smo na Kriznom štabu. Bio sam načelno za povratak u školske klupe - rekao je ministar prosvete Branko Ružić i dodao da je “velika većina roditelja zainteresovana da deca uz poštovanje mera pohađaju nastavu na konvencionalan način, pogotovo mlađi razredi jer se radne navike ne mogu steći onlajn”. Kako je istakao ministar Ružić “škole, fakulteti i obdaništa nisu mesta gde je dolazilo do značajnije transmisije kovida 19”. - Na sastanku Kriznog štaba procenjeno je, na osnovu trenutne epidemiološke situacije, da nema prepreka za nastavak školske godine od 18. januara, odnosno da postoje svi uslovi za realizaciju ovog plana. Nastaviće se pohađanje osnovnih i srednjih škola po dinamici kakva je bila pre raspusta - prenela je ministarka Darija Kisić Tepavčević. Da će se đaci vratiti u školu, potvrdio je i dr Kon. - Nema epidemiološke opasnosti, zasad, da se deca vrate u škole 18. januara, kako je i planirano - rekao je na TV „Prva“ dr Kon. Podsetimo, zbog glavnog udara korone početkom decembra, kada su zabeleženi rekordni brojevi novozaraženih, promenjen je čak i školski kalendar, pa je umesto zimskog raspusta iz dva dela, koji je postao već tradicionalan poslednjih godina, odlučeno da on bude iz jednog dela, nešto produžen, te su đaci pred Svetog Nikolu poslati na odmor. Učenici će do kraja školske godine mini-odmor imati za Dan državnosti, kada će uz vikend vezati još dva slobodna dana, 15. i 16. februar, a jedinu veću pauzu imaće za vaskršnje i prvomajske praznike, od 30. aprila do 10. maja.

Antrfile:

RUŽIĆ: BEZ DRŽAVNE MATURE 2022.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da državna matura neće biti deo obrazovnog sistema 2022. godine, pre svega zbog nedovoljne uključenosti visokoškolskih ustanova, poteškoća u tehnološkom delu pripreme, kao i diskutabilnih rezultata prvog pilotiranja.
On je rekao da je državna matura svakako strateški orijentir za neko buduće vreme, ali i da dok se ti problemi ne reše, matura ne može postati validan instrument vrednovanja znanja za upis na fakultete.

NAVIKLI SE NA DUŽI ZIMSKI ODMOR

Produžetak zimskog školskog raspusta u Srbiji poslednjih godina je postao skoro pa uobičajen. Naime, u poslednje četiri godine, čak tri puta je produžavan zbog sezone gripa, nekada za samo par dana, nekada za desetak.
Tako je bilo 2017, 2019. i 2020. godine.
Interesantno je da je zimski raspust produžen i 2012. godine, ali iz sasvim drugog razloga.
Tada su đaci dobili produženi odmor zbog ekstremno niskih temperatura i racionalizacije potrošnje električne energije.
Kada je nadoknada časova u pitanju, ona je sprovođena na različite načine: od nastavnih subota, dodatnih časov a p r e k o r a d n e nedelje...

KAFIĆI I DALJE DO 20, OBAVEZAN PCR NA GRANICI

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 produžio je juče važenje svih mera koje su bile oročene do 11. januara.
To znači da će i ubuduće svi putnici iz inostranstva koji dolaze u Srbiju morati da imaju obavezan negativan nalaz PCR testa ne stariji od 48 časova, dok će građani Srbije moći da uđu u zemlju i bez njega, ali će biti slati u obaveznu desetodnevnu kućnu izolaciju.
Na pitanje do kada će važiti mere, dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da to zavisi od epidemiološke situacije.
- Nismo definisali vreme do kada će ove mere biti na snazi, one važe do daljeg. Mi se sastajemo najmanje jednom nedeljno i svaki put će se evaluirati situacija - rekla je dr Kisić Tepavčević.
Dakle, kafići, restorani, klubovi kao i svi drugi ugostiteljski objekti, ali i kladionice i zanatlije, moći će da rade svakog dana, pa i vikendima, do 20 časova, a supermarketi i druge prodavnice prehrambenih proizvoda, te trafike i kiosci, sat vremena duže.
Tokom celog dana mogu da budu otvorene apoteke, benzinske stanice i svi koji se bave dostavom hrane.
Autor: NN
Arhiva vesti