O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
NOVO ČUDO SRPSKE ARTILJERIJE
10. Jul 2017. godine
Blic
"ALEKSANDAR“ JEDINSTVENO ORUĐE NA SVETU I PONOS NAŠE INDUSTRIJE Ispaljivanje šest projektila u minutu, skladištenje čak 24 projektila spremna za lansiranje i smanjen broj posade, osnovne su karakteristike najnovijeg proizvoda srpske odbrambene industrije - artiljerijskog oruđa “aleksandar”. Javnosti je predstavljen premijerno na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne tehnike “Partner 2017”, a svojim performansama i mogućnostima predstavlja najnoviju reč srpske artiljerije. U pitanju je najmoćnije artiljerijsko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara koje je u potpunosti automatizovano i poseduje izuzetno visok nivo autonomije - rekao je Aleksandar Lijaković, zamenik direktora “Jugoimport SDPR”. Kako je istakao, glavna karakteristika ovog oruđa jeste upravo automatski punjač, kapacitet i brzina gađanja. Najvažnija komponenta modula naoružanja predstavlja potpuno automatizovani punjač u koji staje 12 projektila i barutnih punjenja, omogućeno je gađanje pri svim elevacijama, a ostvarena je brzina gađanja do šest metaka u minutu, čime se napredovalo u odnosu na “noru” kod koje ta brzina iznosi četiri metka - objašnjava Lijaković. Ipak, vatrena oprema “aleksandra” se ne završava na tome. Kao dodatak, na platformu je dodata još jedna automatizovana dopuna sa još 12 metaka, što sve ukupno čini borbeni komplet od 24 rakete za koje nije potreban nikakav rad posade. Kada je reč o samim raketama i modulima, postoji nekoliko opcija koje utiču na domet gađanja. Modul naoružanja predstavlja sklop cevi 155 milimetara koje se izrađuju u dve varijante, sa zapreminom komore od 23 litra ili od 25 litara, koja omogućava znatno povećanje dometa i vatrene mogućnosti oruđa. U zavisnosti od zapremine komore, kao i tipa projektila kojim se gađa, “aleksandar” može da pogodi metu udaljenu od 32,5 kilometara pa do čak 62 kilometra. Takođe, postoji mogućnost ispaljivanja oruđnog plotuna tipa (MRSI) što podrazumeva ispaljivanje četiri projektila na dometima do 25 kilometara. Za “Aleksandra” je takođe važno napomenuti da, zahvaljujući mogućnosti gađanja u oba smera, koje se ostvaruje pomoću četiri ugrađene hidrauličke stope, on predstavlja jedinstven sistem u svetu. Zbog svoje apsolutne automatizacije, vreme prelaska iz marševskog u borbeni položaj je znatno smanjeno, te mu je od trenutka zaustavljanja do ispaljivanja prve rakete potrebno svega 60 sekundi - ističe Lijaković, dodajući da je isto vreme potrebno i za napuštanje vatrenog položaja. Broj posade neophodan za rad na ovom artiljerijskom oruđu i njegovom oružju smanjen je u odnosu na ranija rešenja. Svega tri člana, smeštena u oklopljenu kabinu vozila, potrebna su za upravljanje kako vozilom tako i njegovim naoružanjem, a s obzirom na to da je kabina zaštićena, nivo bezbednosti je izuzetno visok. Zahvaljujući pogonu na svih osam točkova, “aleksandar” može da se kreće i u krajnje nepristupačnim uslovima, savlađujući rovove visine do 1,6 metara, kao prolazak kroz vodu dubine 1,1 metar.

Antrfile:

JUGOIMPORTOVI PROIZVODI
Vođena i nevođena raketa “jerina 1”, odnosno “jerina 2” Predstavljaju najveće dostignuće srpske proizvodnje raketnih sistema.
Pogađaju metu na 285 odnosno 70 kilometara.
Laka avio-bomba LAB-08 Izuzetno moderno, pametno i ubojito sredstvo namenjeno za dejstvo sa bespilotnih letelica, ali i ostalih vrsta vazduhoplova, dometa do 10 km.
Projektil 125 mm APFSDS-T, M-15 Namenjen za upotrebu na srpskom tenku M-84 i ruskim tenkovima T-72; 80; 90 MBT.
Predstavlja drugu generaciju 125 mm, potkalibarnog, pancirnog, obeležavajućeg projektila velike brzine.
Vučni lanser raketa Takođe premijerno prikazan na ovogodišnjem sajmu, predstavlja višecevno oruđe zemaljske artiljerije kalibra 107 milimetara.
Autor: DUŠAN IVKOVIĆ
Arhiva vesti