O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
KUSTURICA: GOSTI BILI SVI NAJVEĆI AUTORI RUSKE KLASIČNE MUZIKE
19. Jul 2018. godine
Blic
DODELOM NAGRADA MLADIM TALENTIMA NA MEĆAVNIKU ZAVRŠEN ŠESTI FESTIVAL „BOLJŠOJ“ Šesti festival klasične ruske muzike „Boljšoj“ zatvoren je u utorak uveče dodelom nagrada najboljim mladim muzičkim talentima. Takođe i nastupom violiniste Romana Simovića, kao soliste uz Simfonijski orkestar „Boljšoj“, odnosno člana gudačkog seksteta specijalno oformljenog za ovu priliku. Osnivač festivala u Drvengradu Emir Kusturica prezadovoljan je organizacijom i ovogodišnjim gostima koji su “prvi na listi”. Kada bi u budućnosti bilo moguće da se jedan darovit izvođač, umetnik tipa Denisa Macujeva, priključi na ozbiljne sprave i da one prenesu ono što u njegovim osećanjima, odnosno u njegovoj slici sveta znače svi oni tonovi koje on odsvira, onda bismo mogli da vidimo jednu sliku. To nas vraća na osnovu mog teorijskog utemeljenja, ideje da je muzika sestra filma i da je slika više bazirana na tome kako su tematski poređani tonovi i na koji način su izvedeni notni sistemi nego na imitaciji književnosti, odnosno dramske literature - rekao je Kusturica u razgovoru sa predstavnicima medija. On je dodao da su ove godine gosti Festivala „Boljšoj“ bili najveći autori sveta, “oni za koje se pretpostavlja da su prvi na listi”, a koji su upravo najbolji da potvrde ideju da je film proistekao iz ideje o muzici. To se moglo videti i tokom druge večeri festivala (14-17.7.), kada je bluz gitarista Geri Lukas uživo izveo muzičku pratnju za nemi film “Šahovska groznica” iz 1925, pojasnio je naš reditelj. Na pitanje “Blica” koji su njegovi planovi kada je reč o filmskom stvaralaštvu, on je izjavio da misli da će napraviti “još par filmova, a jedan sigurno”, za koji je već potpisao ugovor u Kini. Pišem roman koji će prvo izaći u Kini, i onda u Evropi i kod nas, i na osnovu te knjige će biti napravljen film. Film je savremena priča koja uzima u obzir sve značajne motive posrnuća individualnosti u ovom novom veku i na neki način moralno preispitivanje jednog vremena, devedesetih godina u Kini, kada je ona počela da buja sa svojom ekonomijom i kada su mnogi otišli izvan Kine - otkrio je Kusturica. Film će u potpunosti biti kineski, sa kineskim glumcima. Pošto imam iskustvo sa snimanjem filmova o Romima, a da nisam razumeo jezik, iz tog bizarnog podatka može se izvući i mogućnost da ovaj (kineski) film koji napravim i ne bude tako loš - ocenio je autor.

Antrfile:

MULTIKULTURALNI FUDBAL

Tek završeno Svetsko fudbalsko prvenstvo navelo je i Kusturicu da sumira utiske: - Sve utakmice odigrane su u predivnom ambijentu. Otkriće ove godine je bila hrvatska reprezentacija, čiji je fudbal na najvišem mogućem nivou, dok Francuzi potvrđuju staru tezu da su pobedničke reprezentacije one koje uvažavaju istinu da pored dobre lige mora da se ima i multikulturalno društvo iz kojeg razne rase i razne nacije uspevaju da se skupe i da budu bolje od ovih koji su samo jedna nacija. To je finale potvrdilo.
Autor: MIONA KOVAČEVIĆ - P. O.
Arhiva vesti