O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
TERMALNA VODA MOŽE DA ZAGREJE OKO 25.000 STANOVA
18. Jul 2018. godine
Blic
NOVA ERA ENERGETSKIH INOVACIJA U SRBIJI KREĆE IZ BOGATIĆA Milioni evra otekli su nepovrat za skoro četiri decenije otkad su istraživanja pokazala da Mačva leži na toploj vodi. Jedinu korist imali su meštani koji ovde šure svinje, što se vidi po svežim tragovima i ostacima u blizini bušotine, ili oni koji nose vodu u balonima da bi kući lečili bolne zglobove. Ali, od ove godine sve će biti drugačije. Naime, juče su započeti radovi na toplifikaciji ustanova pomoću termalnih voda. Ovo je važan dan za budućnost Mačve i Bogatića i ovog dela Srbije, koji su izuzetno bogati po svojim hidrogeotermalnim potencijalima, koji, nažalost, do sada nisu bili stavljeni u funkciju razvoja ovog dela Srbije - poručio je ministar energetike Aleksandar Antić. Radovima je, zapravo, prethodila izrada studije koju su napravili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Prema njoj, Bogatić je izabran da bude prva opština u Srbiji koja će za daljinsko grejanje koristiti geotermalnu energiju za zagrevanje sedam javnih objekata. Opština se uhvatila u koštac sa gejzirom temperature 75 stepeni i protokom 25 litara po sekundi. Sa te bušotine grejaće se škola, obdanište, zgrada opštine, suda, policije, sportska hala i centar za socijalni rad. Iznos investicije je milion evra, od kojih će opština 75% uzeti na zajam iz komercijalnog kredita. Taj dug otplatiće se zahvaljujući ekonomičnosti novog sistema za zagrevanje. Kada stavimo u funkciju ovaj toplovod, ušteda na godišnjem nivou biće između 100 i 150 hiljada evra, tako da će se obaveze prema banci finansirati iz uštede, a posle šestsedam godina to će biti samo naše - kaže Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić. Banje su upravo najveći korisnici termomineralne vode u Srbiji, od improvizovanih do moderno uređenih banjskih lečilišta. Zahvaljujući geološkoj građi terena u našoj zemlji postoji 150 prirodnih izvora termalnih voda sa temperaturom većom od 15 stepeni celzijusa, potvrdila je za “Blic” Dr Ana Vranješ, naučni saradnik Laboratorije za geotermalnu energiju i energetsku efikasnost Rudarskogeološkog fakulteta u Beogradu. Ona objašnjava da najveću temperaturu geotermalnih voda, pa s tim u vezi i najveći potencijal, imaju vode u Vranjskoj banji (96 stepeni), Jošaničkoj banji (78 stepeni), Sijarinskoj banji (72 stepena) i Kuršumlijskoj banji (68 stepeni). Regionalno posmatrano, najveći potencijal imaju tereni u kopaoničkom i surduličkom masivu, masiv Rogozne i Željina. Pored navedenih, važno je spomenuti i oblasti gde su konstatovane geotermalne anomalije, poput Mačve i Vojvodine. Procenjeni ukupni toplotni kapacitet geotermalnih bunara je oko 188 megavata. Ukoliko bi se iskoristila sva trenutno raspoloživa snaga iz geotermalnih bunara, bilo bi moguće zagrejati oko 25.000 stanova - objašnjava dr Ana Vranješ, koja naglašava da su termalne vode strateški energent Srbije.

Antrfile:

VODA DA ZAMENI TREĆINU TOPLOTNE ENERGIJE

Naspram potencijala, trenutno korišćenje geotermalnih resursa je tek u začetku. Priča o plastenicima i staklenicima, zdravom voću i povrću proizvedenom na ovaj način i dalje je na nivou pionirskih poduhvata. Podaci ukazuju da više pribegavamo lečenju, nego zdravim načinima života. Kada bi Srbija iskoristila geotermalni potencijal samo temperature od 20 do 90 stepeni, mogli bismo da zamenimo jednu trećinu toplotne energije koju potrošimo za grejanje stanovništva i industrije.
Autor: MIRJANA ČVORIĆ GUBELIĆ
Nemci vape za radnicima
05. Oktobar 2018. godine
Zbog ovoga se igra Liga šampiona
03. Oktobar 2018. godine
Arhiva vesti