O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
„HAJDEMO TAMO GDE SE PALI LULA“
26. Mart 2018. godine
Alo!
KAKO SU BEOGRADSKE OPŠTINE DOBILE IME - PALILUL A Beogradske opštine danas su toliko velike da neke od njih imaju i više od 100.000 stanovnika. Ipak, mnogima je nepoznato kada su nastale, po čemu su dobile ime koje danas nose i čime su se ljudi u tom periodu bavili. Zato smo i pokrenuli serijal „Kako su opštine u prestonici dobile ime“, a ovoga puta pišemo o najvećoj - Paliluli. Postoje razna predanja o poreklu imena ove gradske opštine. Najpoznatija verzija među sugrađanima jeste da je Palilula ime dobila za vreme turskog carstva, kada je u gradu bilo zabranjeno pušenje, kao i bilo kakva upotreba duvana na ulicama zbog opasnosti od požara. Pušači su zato morali da napuste zidine grada kako bi palili lule i uživali u duvanskom dimu. Turistički vodič Ljubiša Đorđev smatra da je ova verzija delimično tačna. Sredinom 19. veka izbio je veliki požar u beogradskoj varoši. Vatru je prouzrokovala lula bačena na krov kuće. Plamena stihija se razbuktala, zahvatila veliki deo grada i skoro ga sravnila sa zemljom. Zato je knez Miloš Obrenović zabranio pušenje u varoši. Ko je želeo da zapali, morao je da ide izvan zidina - priča Đorđev i dodaje da je Palilula nekada bila selo pored beogradske varoši čiji su stanovnici snabdevali Beograđane poljoprivrednim proizvodima, pre svega voćem i povrćem. U nekim predanjima iz 1840. godine ističe se da je na jednoj tabli izvan grada bila nacrtana lula koja je obeležavala slobodnu zonu pušenja. Mnogi zato veruju da se iz običnog komšijskog poziva „hajdemo tamo gde se pali lula” izrodio naziv današnje opštine Palilula. S druge strane, početkom 19. veka bio je običaj da se delovima grada daje ime na osnovu najzastupljenijih zanata u njima. Prema istorijskim podacima, najrasprostranjeniji zanat na prostoru današnje Palilule bio je grnčarski, a glina se vadila iz majdana na prostoru Karaburme, Velikog i Milić brda. Tada se grnčarija pekla u pećima koje su se zbog oblika i dimnjaka nazivale lule. Tezu potvrđuje duga opekarska i ciglarska delatnost na Paliluli, a možda i najbolji primer su ugašene peći za pečenje cigle u krugu IGM „Trudbenik“ na Slanačkom putu. Inače, ime Palilula pominje se prvi put u 19. veku i odnosi se na „selo smešteno na četvrt sata hoda“ od grada opasanog šancem. Kao beogradska opština postoji od 1956. Danas se rasprostire na površini od 44.661 hektar i to je čini najvećom beogradskom opštinom. Prema popisu iz aprila 2011. godine, na teritoriji Palilule živi 173.521 stanovnik, što je čini četvrtom po broju stanovnika među 17 opština u Beogradu. Opština ima svoj grb i slavu Markovdan, koju obeležava 8. maja.

Antrfile:

Graniči se sa pet opština

Palilula danas spade u centralne gradske opštine, a specifična je i po tome što se graniči sa čak pet drugih opština: Zvezdarom, Vračarom, Starim gradom, Zemunom i Grockom. Ona se takođe razlikuje od ostalih opština po tome što se sastoji od tri celine - gradske, prigradske i seoske.
Čine je područja katastarskih opština: Palilula, Višnjica, Veliko Selo, Slanci, Krnjača, Borča, Besni Fok, Kovilovo, Ovča, Komareva humka i Lepušnica.

Karaburma - crni obruč

Karaburma je turska reč koja u prevodu na srpski znači „crni prsten“, (kara kao crni i burma kao obruč). Jedna od teorija je da su joj Turci dali takvo ime jer su imali teškoća da probiju odbranu Srba. Interesantno je da je na st arim osmanlijskim i austrijskim kartama taj deo opštine Palilula imenovan kao Kajaburun, što na turskom znači „stenoviti rt“. Smatra se da se to odnosi na rt koji se spuštao do Dunava.
Autor: IVANA MIŠIĆ
Arhiva vesti