O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
LOPTU I UDŽBENIK TREBA USKLADITI
2. April 2018. godine
Večernje novosti
UČENICI SPORTSKE GIMNAZIJE, IAKO SE TRUDE, TEŠKO USPEVAJU DA "POMIRE" TRENINGE I ŠKOLSKE OBAVEZE RODITELJI učenika Sportske gimnazije u Beogradu obavešteni su da obrate pažnju o dolascima u školu i izostajanju dece sa nastave, pošto je broj opravdanih izostanaka nešto veći nego prošle godine. Pojedini đaci i roditelji koji su se javljali našoj redakciji tvrde da je organizacija nastave takva da mladi sportisti ne mogu da stignu da prisustvuju svim časovima, a da istovremeno ispoštuju obaveze prema klubovima i odrade sve treninge. Kako kažu učenici, treninge imaju pre i posle podne, pred velika takmičenja oni se povećavaju, a uvode se i neki dodatni. Tako se dešava da odrade jutarnji trening, onda odu na nastavu, gde ne mogu da ostanu do kraja časova, pošto moraju ponovo u sportsku halu ili teretanu. Posebna priča su, objašnjavaju, pripreme kada odsustvuju sa nastave i više nedelja, pa je teško nadoknaditi propušteno gradivo i odgovarati za ocenu. Ovu gimnaziju pohađaju vrhunski mladi sportisti i reprezentativci, koji imaju i poseban režim i tajming ishrane, ali zbog obaveza u školi oni to ne mogu da ispoštuju. Činjenica je da je broj opravdanih izostanaka malo veći nego prošle godine, zbog čega sam na roditeljskom sastanku obavestila roditelje da obrate pažnju na decu - objašnjava Ivanka Kovačević, novoizabrani direktor Sportske gimnazije. - Nastava se organizuje u skladu sa satnicom klubova u kojima naši đaci treniraju. Pravilima škole je predviđeno da se do 15. septembra dostavi satnica treninga i priprema. Ove godine je to nešto kasnilo, zbog našeg preseljenja iz Vojne gimnazije na Dorćol. Deca su sjajna, ali su preopterećena. Iako je pravilnikom bilo propisano da nastava počinje u 10.30, zbog protivljenja đaka i njihovih roditelja satnica je promenjena, pa se sada školsko zvono oglašava u 9.40. Učenici su se žalili da ne mogu da stignu na ručak, jer su u to vreme u školi. Međutim, ni novim tajmingom nisu svi zadovoljni. To odgovara odbojkašima, rukometašima i košarkašima, dok fudbalerima ne ide naruku - kaže Kovačevićeva. - Problem je sa trećom i četvrtom godinom, gde ima reprezentativaca koji, osim redovnih treninga, imaju i kondicione, neki i privatne, pa je teško sve uskladiti sa obavezama u školi. Naša sagovornica najavljuje da će se u maju sastati sa predstavnicima sportskih klubova.

Antrfile:

KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE ISTI

DIREKTORKA Sportske gimnazije naglašava da su kriterijumi za ocenjivanje isti kao i u drugim školama, i bez obzira na obaveze učenici moraju da savladaju predviđeno gradivo.
Svaka petica u našoj školi identična je onoj u Četvrtoj i Desetoj gimnaziji, koje su isto opšteg tipa, kao i naša - objašnjava Kovačevićeva. - Profesori su spremni da se sve dogovore sa đacima, da organizuju konsultacije, dodatne časove, ali se mora učiti.
Autor: B. BORISAVLJEVIĆ
Arhiva vesti