O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
TURSKI KRIMINALCI POKUPOVALI LAŽNE SRPSKE PASOŠE
13. Novembar 2017. godine
Blic
VIŠE OD 300 TURAKA PLATILO OD 2.000 DO 10.000 EVRA ZA SRPSKA DOKUMENTA vuk z. cvijiĆ U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za oko 300 svojih sunarodnika. Među onima koji su kupovali srpske pasoše ima i poznatih imena turskog podzemlja. Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 evra. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima. Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše. Srpske institucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama, ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša, kao i osobama koje ih koriste. Pretkrivični postupak je prvo vodilo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu jer nije bila u pitanju organizovana kriminalna grupa. Novopazarsko tužilaštvo je u saradnji sa Bezbednosnoinformativnom agencijom (BIA) završilo istragu u kojoj je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42 godine), koji se tereti da je sve osmislio i sproveo. Njemu je prilikom hapšenja oduzet laptop i mobilni telefoni, što će biti korišćeno kao dokaz sa presretnutim razgovorima. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Raškoj oblasti. Uhapšena su i četvorica matičara iz Raške oblasti - Šaban Hodžić iz Tutina, Nazif Kahrović iz Novog Pazara, Vehbo Sadiković iz Tutina i Ermedin Kolašinac iz Sjenice. Nakon saslušanja u novopazarskom tužilaštvu u pritvoru su zadržani Turčin Jardimci i matičar Kahrović, koji se tereti za krivično delo falsifikovanja isprava. Za ostale matičare pritvor nije ni tražen jer su sve priznali na saslušanju u tužilaštvu. Tutinski matičar Hodžić se tereti za primanje mita i trgovinu uticajem, a nje gov kolega iz istog mesta Sadiković za zloupotrebu položaja. Matičar iz Sjenice Kolašinac, koji je takođe pušten da se brani sa slobode osumnjičen je za falsifikovanje isprava.

Antrfile:

PASOŠI ZA „PINK PANTERE“

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je postupak protiv Darka Karaičića (34) i njegove grupe, kojoj se sada sudi za nabavku pravih pasoša s lažnim identitetima pripadnicima kriminalnog kavačkog klana, “Pink Panterima”, ubicama i dilerima.
Pre toga su pravosnažno osuđeni matičari koji su kao pripadnici grupe obezbeđivali prave pasoše.
Jedan od važnijih koji je priznao krivicu je Bojan Jovanović (42), šef Odseka za lična stanja građana opštine Surčin.

Sirijska dokumenta

Prodaja lažnih dokumenata na crnom tržištu u svetu je biznis u procvatu. Poslednjih meseci, od kada su za ekonomske migrante zatvorene granice EU, najtraženiji su sirijski pasoši i međunarodne vozačke dozvole sa kojima se dobija azil u evropskim zemljama, a prodaju se preko posebnih, zatvorenih Fejsbuk grupa. Cene tih pasoša variraju i kreću se od 1.000 do 5.000 dolara. Britanski pasoš košta oko 650 evra, kao i norveški, a među jeftinijim su portugalski i finski - 500 dolara.

Uhapšeni

umit jardimci, turski državljanin, u pritvoru
nazif kahroviĆ, matiČar iz novog pazara, u pritvoru
vehbo sadikoviĆ, matiČar iz tutina, brani se sa slobode
ermedin kolašinac, matiČar iz sjenice, brani se sa slobode
šaban hodžiĆ, matiČar iz tutina, brani se sa slobode

„DARK NET“
CENE LAŽNIH PASOŠA
Američki portal “Vokativ” analizirao je cene falsifikovanih ili ukradenih pasoša koji se prodaju na 13 stranica “Dark neta”. Postoje različiti razlozi zbog čega manje “moćne” putne isprave vrede više na crnom tržištu, ali stručnjaci misle da bi to moglo da ima veze sa teškoćama falsifikovanja “složenijih” pasoša i njihove dostupnosti.
Danska 4.017
Belgija 3.637
Holandija 3.637
Ujedinjeno
Kraljevstvo 3.490
Francuska 3.490
Španija 3.490
Rusija 3.013
Litvanija 2.964
Australija 2.677
Kanada 2.677
Nemačka 2.677
SAD 2.057
Finska 1.981
Norveška 1.850

DVA DŽIPA BMW X5

ZAPLENA

Osim laptopa i mobilnih telefona Umita Jardimcija, turskog državljanina, srpski istražitelji su zaplenili i dva džipa BMW X5 koja je koristio.
Procenjuje se da svaki od ovih polovnih džipova vredi po 37.000 evra

Autor: VUK Z. CVIJIĆ
Arhiva vesti