O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
LUTOVAC TERA I VETERANE DS!
22. Maj 2020. godine
Kurir
čistka lider demokrata sklanja neistomišljenike Pored tužbe protiv nekih funkcionera, predsednik DS pokreće disciplinski postupak protiv prvoboraca koji su devedesetih trpeli progon Miloševića Lider demokrata Zoran Lutovac krenuo je u okršaj s neistomišljenicima u svojim redovima, i to ne birajući sredstva. Ceneći da su mu spremali puč, Lutovac je na nekoliko frontova servirao odmazdu. Prvo je tužio potpredsednicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov, a onda je napravio presedan i, protivno stranačkom statutu, pokrenuo disciplinski postupak protiv članova Statutarne komisije DS, otkriva Kurir. Izvršni odbor doneo je juče odluku da izbaci iz DS članove Statutarne komisije. Izgubili kompas - Nikada se nije desilo da se u nekoj stranci pokrene postupak protiv onih koji su u njoj zaduženi da brinu o poštovanju statuta. Eto, Lutovac je i to uspeo. Pogazio je sopstveni statut samo da bi se obračunao s onima koji imaju zamerke na politiku koju vodi u DS. Među onima koje Lutovac želi da disciplinuje je i Dragan Radulović, prvoborac DS, koga je zbog borbe za demokratiju Milošević ganjao i hapsio tokom devedesetih. Radulović je demokrata od osnivanja, a sad mora pred Lutovcem da se pravda. To najbolje govori da je aktuelno rukovodstvo izgubilo svaki kompas - kaže naš izvor iz DS. Radulović, koji je sada zamenik predsednika Statutarne komisije DS, za Kurir je potvrdio da je Lutovac protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. - Tako je, šta da se radi. To je unutarstranačka stvar. Ono što imam da kažem reći ću tamo gde treba - kratko je prokomentarisao Radulović. Uključena i policija Kurir je imao uvid u predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv sedam članova Statutarne komisije, koji je Lutovac podneo u sredu. U njemu su sedmorica demokrata praktično optuženi da su prekršili statut, i to „sa jedinstvenim umišljajem“ da spreče sprovođenje odluka najviših organa stranke i omoguće učešće u radu organa stranke „licima koji na to nemaju pravo“. Optužbe Lutovca u ovom predlogu odnose se na poslednje odluke Statutarne komisije. Podsetimo, sednica GO DS, koju su tada zakazali protivnici Lutovca, proglašena je validnom, a takođe su poništene ranije odluke lidera da raspusti omladinu DS i odbore Beograd, Niš, Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Stari grad, Palilula... Zbog pomenute sednice GO i tužbe Lutovca da je falsifikovala potpise Jerkovljeva je juče saslušana u policiji. - Sekretarijat DS je pozvao svakog potpisnika inicijative i kasnije smo iz medija saznali da je navodno nekoliko potpisnika pod nepoznatim okolnostima povuklo svoj potpis. No, čak i bez njih je predat dovoljan broj potpisa da se saziv smatra validnim. Uverena sam da će se pokazati da je ovo zapravo strašna kampanja koja se vodi zato da bismo prestali da upozoravamo na to da DS gubi svoju politiku - poručila je ona.

Antrfile:

reagovao knut flekenštajn razotkrio predsednika DS

Lažirao podršku stranaca

.: Lider demokrata pokušao je da falsifikuje poruku stalnog savetnika predsednika Pokreta evropskih socijalista (PES) Knuta Flekenštajna. Lutovac je objavio da ga je Flekenštajn podržao „u odbrani stranke i prevazilaženju problema“, ali je Nemac to demantovao, poručivši da ne želi da se stavlja ni na čiju stranu.
- Naša preporuka o pridržavanju demokratskih principa se podrazumeva, ali ne želimo, niti možemo da se mešamo u interne borbe DS... Uvek smo za prevazilaženje problema, ali da podržavamo lidera partije protiv drugih delova partije, to ne mogu da uradim. Istovremeno, ja ga i ne kritikujem. U pitanju je interna debata u DS i niko spolja tu ne bi trebalo da interveniše - izjavio je Flekenštajn i dodao da je „došlo do pogrešne interpretacije“.

Autor: I. K. - I. Ž.
Arhiva vesti