O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
NAPRAVIĆU NOVI HIT OD "BOŽE PRAVDE"
19. Jun 2018. godine
Večernje novosti
VIRTUOZ NA HARFI ALEKSANDAR BOLDAČEV, POSLE NASTUPA NA OTVARANjU MUNDIJALA, SVIRAO U BEOGRADU Aranžira za harfu himne zemalja učesnica Svetskog prvenstva ZVEZDA "broj jedan" 17. međunarodnog festivala harfe u Beogradu Aleksandar Boldačev sinoć je ponovo nastupio u Beogradu - samo četiri dana posle svog spektakularnog nastupa na otvaranju Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Virtouz na harfi, sjajan kompozitor i aranžer, Boldačev je od čuda od deteta - koje je prvi koncert imalo i prvu kompoziciju napisalo sa samo pet godina, da bi sa devet započelo međunarodnu karijeru - stasao u jednog od najvećih harfista današnjice. Samo ove godine održao je više od stotinu koncerata, a njegova neverovatna energija i posvećenost čudesnom instrumentu koji leči dušu ne dopuštaju mu da se zaustavi. Naprotiv, sam je sebi osmislio neverovatan izazov: - Pre oko nedelju dana odlučio sam da svakog dana snimim po jednu himnu zemlje učesnice na Svetskom prvenstvu u fudbalu i postavim je na "Jutjub" - otkriva ovaj dvadesetosmogodišnjak "sazdan od muzike", dok u sobi u podrumu beogradskog FMU svira hit "Skorpionsa", te dodaje: - Reakcije ljudi su već neverovatne. Recimo, nemačka himna ima zanemarljiv broj pregleda, himne Meksika i Brazila u mojim aranžmanima nailaze na oduševljenje, dok snimak egipatske himne već ima više od pola miliona pregleda. Dečak iz Sirije mi je pisao sa željom da čuje himnu svoje zemlje u mojoj interpretaciji, tužan što njegova zemlja ne učestvuje u fudbalskom prvenstvu. Boldačev je himnu Srbije, čiju je partituru dobio prekjuče, snimio tokom jučerašnjeg nastupa u Skupštini grada Beograda. Dopada mu se zbog njene kompleksnosti i nekakve izbalansirane mešavine evropskog i ruskog stila, kako ju je on doživeo. Slušao ju je, kaže, i ranije, ali i pred prenos našeg prekjučerašnjeg meča s Kostarikom, koji je ispratio sa interesovanjem i uz komentar da fudbaleri Srbije i te kako imaju šta da pokažu. - Kao dečak sam želeo da postanem fudbaler, ali doktor koji je rekao mojim roditeljima da nemam fizičke predispozicije za to "pokvario" mi je tu karijeru - otkriva ovaj umetnik. - Danas, posle stotina i hiljada koncerata i nebrojenih sati vežbanja, tvrdim da je sviranje harfe napornije od igranja fudbala, verovatno i od bilo kog drugog sporta. Definitivan poziv da nastupi na otvaranju Mundijala, mesecima unapred "bukiranog" Aleksandra je "zatekao" samo nedelju dana pred ceremoniju. To ne da ga nije ni uplašilo ni pokolebalo, već je seo i u rekordnom roku komponovao muziku koju je izveo na moskovskom stadionu. Sa zvezdom spektakla u Rusiji Robijem Vilijamsom samo se mimoišao na putu ka bini, kako kaže. Zbog ovog "zajedničkog" nastupa sa superstarom, Boldačev je danima zatrpan porukama, od kojih jedna glasi: "Ti si muzičar, Vilijams je samo običan pevač!" 

Antrfile:

FASCINANTNI NOVI BEOGRAD

- PONOVO me je, baš kao i pre dve godine, oduševio Beograd, zbog divnih ljudi, atmosfere, divnog festivala harfe... Fascinira me raznovrsnost arhitekture, ali više od svega Novi Beograd, taj ogromni spomenik socrealističkoj gradnji, koji je kod vas u potpunosti sačuvan, dok su u Rusiji slične građevine mahom srušene i zamenjene nekakvim modernim vilama.

Autor: M. MIRKOVIĆ
Arhiva vesti