O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
EKO-KESE STIŽU IZ MILANOVCA
2. Februar 2018. godine
Večernje novosti
U SRBIJI POČINJE PROIZVODNJA POTPUNO BIORAZGRADIVIH KESA PO POSLEDNJOJ TEHNOLOGIJI Sirovine kukuruzni skrob, iz biljnog ulja i celuloze PLASTIČNA, ali od skroba kukuruznog, iz biljnih ulja ili celuloze. U Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa, po trentuno najmodernijoj tehnologiji. Istovremeno će građani Gornjeg Milanovca, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva. A opština će na kraju dobiti kompast, đubrivo spremno za prodaju. Oba projekta deo su saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom "Novamont", koja je najveći proizvođač potpuno razgradivih kesa u Evropi. - Oni su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije. - Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgrađuju uz dodatak aditiva i one se razgrađuju do najsitnijih čestica, a ove potpuno nestaju. Deo neše saradnje je pilot projekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to će biti Gornji Milanovac. Domaćinstva će separirati biorazgradiv otpad, on će biti odnošen u kompostno skladište i na kraju će se od njega dobijati đubrivo koje lokalna samouprava može da prodaje. Grad će istovremeno smanjiti troškove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija čine polovinu otpada. Interes "Novamonta" je to što će se otpad prenositi u njihovim kesama. Drugi pravac saradnje je da oni obuče jednu našu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambalaže. Izabran je "Polipak" iz Batočine, koja već ima dogovrenog kupca novih kesa u Danskoj. - Izazov su nam nova tehnologija i nove tendencije na tržištu - objašnjava direktor "Polipaka" Ivan Aleksić. - Kada se pojavi tražnja na našem tržištu, mi ćemo ih plasirati. Iskreno, ne verujem da će to biti uskoro. Ove kese su u startu i do četiri puta skuplje od opšte biorazgradivih koje se već proizvode u Srbiji. Trenutno izvozimo oko 28 odsto naše proizvodnje, a verujemo da ćemo uz novi proizvod izvoz povećati za 50 odsto.

Antrfile:

U EVROPI VELIKA POTRAŽNJA

IZ Privredne komore Srbije uveravaju da za kompanije nije previše zahtevno i skupo prilagoditi proizvodnju novoj tehnologiji. S druge strane, na evropskom tržištu je velika tražnja jer EU insistira na ekološki najprihvatljivijim rešenjima.
Autor: S. B.
Arhiva vesti