O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
DA LI JE 2019. GODINA PRESUDNA ZA KOSOVSKI ČVOR
3. Januar 2019. godine
Blic
Dijalog Beograda i Prištine je zapao u ćorsokak, ali vreme za kompromis ističe Dugo je prvi trimestar 2019. godine važio za krajnji rok do kojeg bi Beograd i Priština trebalo da dođu do kompromisa i potpišu pravno obavezujući sporazum. Međutim, kako je vreme odmicalo, to je postalo sve više upitno. Ramuš Haradinaj i Hašim Tači nisu bili spremni ni na kakav kompromis, a jednostranim akcijama dodatno su otežavali situaciju. Ni u Srbiji nije dramatično bolja situacija, a otpori su veliki. Bilo bi korisno da se kosovski problem reši, pre svega zbog evropskih izbora na kojima će, prema očekivanjima, pobediti nacionalističke partije. Posle izbora za Evropski parlament, promeniće se sastav i Evropske komisije, a jedan komesar biće iz okruženja mađarskog premijera Viktora Orbana, italijanskog vicepremijera Matea Salvinija, ili vođe poljske partije Osim toga, evropski put će u jednom trenutku, uprkos svim reformama i zatvaranju poglavlja, biti doveden u pitanje. Rešavanje bi bila i vrsta preventive, jer bi se izbegli akti Prištine, poput uvođenja taksa na robu iz Srbije ili formiranja vojske. Da je sada prilika da se sporazum potpiše, pokazuje i iznenadno uključivanje američkog predsednika Donalda Trampa u slučaj. On je pre desetak dana poslao pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojem poziva da se iskoristi istorijska šansa za dogovor. Albanci ne pristaju na kompromis, samo na nezavisno Kosovo. I otpori ovde su veliki. Opozicija odbacuje razgraničenje kao rešenje. I izjave zvaničnika Srpske pravoslavne crkve govore da samo celovito Kosovo može biti deo Srbije. Predsednik Vučić je izjavio da dve strane trenutno nisu ni blizu sporazuma, ali da Srbi i Albanci žive jedni pored drugih i da treba da sarađuju. Beogradu i Prištini je daleko dijalog, a kamoli sporazum, rekao je Vučić, i poručio da je Srbija, ako Albanci to žele, spremna za razgovor koji može da donese zadovoljavajuću budućnost - za Srbe i Albance. On je rekao da nismo ni blizu rešenja kosovskog problema. Ipak i Tači daje razloga za optimizam, bar kroz svoje izjave. Glavni cilj u 2019. godini je postizanje mirnog sporazuma sa Srbijom, koji će dovesti do priznanja Kosova i članstva u Ujedinjenim nacijama. Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobedničkim u ovom procesu, ne samo na Kosovu, već i u Srbiji - rekao je Tači.

Antrfile:

Argumenti za

Evropska administracija postavila rok proleće 2019.
plus izbori u EP Sadašnji sastav Evropske komisije biće na okupu do aprila 2019. godine.
Očekuje se da sledeći čine ljudi bliski mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu i italijanskom Mateu Salviniju koji su blisku Vladimiru Putinu, što će otežati postizanje sporazuma.
Evropski put Srbije ne sme previše da čeka Uključio se Tramp i pozvao Vučića i Tačija na kompromis Srbija uspešno otvara i zatvara pojedina poglavlja u pregovorima, ali bi odugovlačenje sa rešavanjem kosovskog pitanja moglo da zaustavi proces. Poglavlje 35. koje se tiče KiM biće poslednje zatvoreno, a pre toga svakako mora da bude potpisan pravno obavezujući sporazum s Prištinom.
Američki predsednik Donald Tramp poslao je pisma Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojima podržava napore da se postigne kompromis dve strane. On u pismu dvojici zvaničnika navodi da bi bila šteta da se ne iskoristi istorijska šansa da dve strane postignu dogovor.

Argumenti protiv

Rusija je otvoreno protiv pritisaka na Vučića Rusija ne želi da Beograd i Priština postignu sporazum, jer bi to značilo da ruski uticaj u našoj zemlji, a samim tim i u čitavom regionu slabi. Osim toga, pritisci na Vučića u zemlji rastu, jer su protiv sporazuma i većina opozicije i Srpska pravoslavna crkva.
Albanska strana odbija bilo ikakav kompromis Albansko rukovodstvo ne pokazuje želju za postizanjem sporazuma osim ukoliko on ne podrazumeva nezavisno Kosovo.
I poslednja izjava Ramuša Haradinaja da između Kosova i Albanije više ne postoji granica govori tome u prilog.
Crkva je otvoreno i nedvosmisleno protiv razgraničenja Srpska pravoslavna crkva oštro je protiv kompromisa.
Zvaničnici SPC ističu da se suverenitet Srbije na KiM ni po koju cenu ne može dovesti pod znak pitanja i na svaki način mora očuvati, kao i da Kosovo ne predstavlja samo političko pitanje.
Autor: IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ
Arhiva vesti