O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
OD PARA ZAVISI ŠANGAJSKA LISTA
17. Avgust 2017. godine
Večernje novosti
ZA OSTANAK BEOGRADSKOG UNIVERZITETA MEĐU 500 NAJBOLJIH VAŽNO ULAGANJE U NAUKU Ugroženo funkcionisanje instituta UNIVERZITET u Beogradu (UB) uspeo je da se plasira između 201. i 300. mesta na Šangajskoj listi najviše zahvaljujući naučnim rezultatima svojih saradnika na fakultetima i institutima. Međutim, odmah posle objavljivanja odličnog rezultata, prof. dr Ivanka Popović, prorektor UB, upozorila je da za opstanak u društvu 500 najboljih univerziteta "moramo imati siguran okvir u finansiranju nauke". Sa njenim stavom slaže se i dr Duško Blagojević, predsednik Zajednice instituta Srbije, koji kaže da je neophodno, sa jedne strane, povećati izdvajanja za nauku, a sa druge, uvesti institucionalno-projektni model finansiranja, koji bi istraživačima dao određenu sigurnost. Za listu koja je objavljena pre dva dana, analizirani su naučni rezultati iz 2015. Naše mesto na Šangajskoj listi može, naravno, da bude ugroženo, a posebno "visi" jer je funkcionisanje instituta, koji su u sastavu UB, ugroženo na više nivoa - smatra dr Duško Blagojević. - Naš predlog je da se svima koji su svojim dosadašnjim radom pokazali izuzetne rezultate obezbede uslovi za rad, da ne moraju da strepe da li će im biti odobren naredni projekat. Sa takvim principom, naučna zajednica može da garantuje opstanak na Šangajskoj listi, pa možda i da se jednog dana popnemo za sto mesta. Naš sagovornik kaže da se već oseća pad broja naučnih radova, koji najviše utiču na rang na Šangajskoj listi, te da ćemo se suočiti i sa njegovim posledicama. A nešto slično upravo se dogodilo Univerzitetu u Zagrebu, koji je prošle godine ušao na listu, između 401. i 500. mesta, da bi, zbog manjka naučne produkcije i izdavanja, već ove godine ispao. Da su ulaganja u nauku i rang na Šangajskoj listi u direktnoj vezi, potvrđuje i prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar zadužen za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On kaže da je upravo zbog poboljšanja uslova u nauci u izradi novi model finansiranja - projektno-institucionalni. Ako se oslanjamo na Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja, koja predviđa i povećavanje izdvajanja za nauku, nemamo razloga za brigu - kaže prof. Popović. - Stalno se govori da su izdvajanja za nauku 0,4 odsto BDP-a, ali na to treba dodati i sredstva koja kroz kredite stižu za opremu istraživačima. Ukupno je reč o 0,8 odsto BDP-a. Nedavno se, na primer, država obavezala da će za projekat Instituta "Biosens" obezbediti 14 miliona evra, koliko i EU. On kaže da će novim Programom finansiranja razvoja i finansiranja nauke od 2018. do 2022, kao i novim projektnim ciklusom, biti stvoreni bolji uslovi za rad naučnika.

Antrfile:

VAŽNA I ULAGANJA PRIVREDE

NI u jednoj razvijenoj zemlji istraživanja ne finansira samo država.
Potrebno je da su u taj posao mnogo snažnije uključi privreda. Nažalost, velike kompanije izgubile su sektor razvoja i istraživanja, a male nisu dovoljno snažne da bi ga pokrenule - kaže prof. Popović.
Autor: I. MIĆEVIĆ
Arhiva vesti