O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Agasi: Zastrašujuće je što Novak može još da napreduje
18. Jul 2018. godine
Andre Agasi nije mogao da ne prokomentariše pobedu Novaka Đokovića na Vimbldonu i bio je veoma srećan zbog svog bivšeg pulena.
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
KOLIKO NAS KOŠTAJU RAZNE NAKNADE U BANKAMA
26. Septembar 2017. godine
Blic
GUBITAK ZARADE ZBOG PADA BROJA KREDITA NADOKNAĐUJU SVE ČUDNIJIM PROIZVODIMA Srpske banke neprestano uvode nove naknade za svoje korisnike jer su im one, posle pada kamata, postale znatan izvor prihoda. Procenjuje se da banke u ovom trenutku građanima naplaćuju više od 260 različitih naknada. Iako su poslednjih godina ukinule pojedine naknade, o čemu su na sav glas obavestile javnost, s druge strane niko ne zna za nove namete. U to se građani uvere tek kada stanu pred šalter. Takvo iskustvo imala je Beograđanka Slavica Petrović. Ona je htela da otvori internet karticu koja joj je potrebna zbog plaćanja reklama na društvenim mrežama. Iznenadila se kada joj je službenik jedne od najvećih banaka u Srbiji rekao da to košta 800 dinara. Pogotovo zato što je njena prijateljica samo šest meseci ranije to uradila besplatno, i to u istoj banci. Objašnjenje koje je dobila od bankara ostavilo ju je bez teksta: - Tačno je da do pre par meseci nismo naplaćivali ovu uslugu. Ali, primetili smo da građani masovno uzimaju internet kartice pa ih ne koriste, a to nas košta. Zato smo odlučili da naplaćujemo ovu uslugu. Slavica Petrović nije mogla da veruje šta čuje. Kako to da otvaranje kartice pre nekoliko meseci banku nije ništa koštalo, a sada odjednom na tome ima neki trošak. Uopšte ne verujem da je to tačno - ističe Petrović. Slično je prošao i student Marko Dobrojević. Njemu je banka zaračunavala održavanje tekućeg računa, iako je kao student imao pravo na besplatnu uslugu. Tek kada su mi stigle opomene da dugujem nekoliko hiljada dinara, shvatio sam da nešto nije u redu. U banci sam saznao da nemaju moju potvrdu o redovnom studiranju, pa moraju da mi naplate održavanje računa. A niko se nije setio da me obavesti da donesem taj papir. Tek kada se dug nagomilao, poslali su mi opomenu - požalio se Dobrojević. I tu nije kraj. Kada su u pitanju trajni nalozi, banka automatski povlači novac sa računa određenog dana u mesecu. Međutim, ako nemate para u tom trenutku, banka će prilikom uplate, iako je prošao samo jedan dan, naplatiti i dug i kamatu. Umesto da obavesti klijenta, u određenom roku, da mu preti naplata kamate zbog kašnjenja, banka automatski uzima novac po tom osnovu. Dušan Uzelac, urednik sajta Kamatica, ističe da banke u Srbiji na ovaj način obezbeđuju dodatne prihode jer je njihova kreditna aktivnost smanjena. Slab plasman kredita je posledica male kupovne moći građana. To bankama ograničava tržište kredita. Da ljudi mogu da priušte sebi kredite, banke bi se držale tog segmenta koji i opravdava njihovo postojanje. U ovakvim okolnostima banke traže prostor da zarade i opstanu - kaže Uzelac. Prema njegovim rečima, građani ne bi trebalo da pristaju na to. Da imamo veći revolt prema takvim naknadama i da odlazimo iz banaka u kojima nam ispostave račun za neku naknadu, sve te provizije bi brzo iščezle - zaključuje Uzelac.

Antrfile:

OD NAKNADA 35, OD KAMATA 124 MILIJARDE
Naknade su drugi po visini izvor prihoda banaka, odmah nakon kamata. Banke u Srbiji su po ovom osnovu u 2016. imale čistu zaradu od 35,3 milijarde dinara. Prema podacima Agencije za privredne registre, banke su na ime raznih naknada i provizija naplatile 51 milijardu dinara, a s obzirom na to da su imale oko 16 milijardi dinara troška, čisto su inkasirale 35,3 milijarde dinara.
Po osnovu kamata profit je, ipak, daleko veći pa su tako srpske banke prošle godine na njima zaradile 123,8 milijardi dinara.

NEKE OD NAJČUDNIJIH NAKNADA Neopravdana reklamacija za kartice ➜ nerealizovani čekovi ➜ odobrenje dozvoljene pozajmice ➜ amortizacija računa ➜ trošak blokade i zamene kartice ➜ slanje opomena ➜ promena kreditnog limita ➜ izdavanje potvrda
Autor: SLAĐANA GAVRIĆ
Arhiva vesti