O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
BUDIZAM NEMA VEZE S ROKENROLOM
23. Avgust 2017. godine
Blic
Srđan Gojković Gile, muziča r i budista Ako želite, možemo da porazgovaramo, ali kratko jer mi za pet minuta počinje meditacija, rekao nam je frontmen benda „Električni orgazam“ kad smo ga juče zatekli u prvom budističkom manastiru u Srbiji, koji će zvanično biti otvoren u nedelju, u mestu Čortanovci nedaleko od Novog Sada. Zatim nam je objasnio šta ga je privuklo meditaciji. Meditacija je u stvari kao neka mentalna gimnastika. Što više treniraš svoj um, imaš bolje mentalno stanje. Što se više baviš time, imaćeš više koristi od toga. To vežbanje u stvari treba da se proširi na sve tvoje aktivnosti u životu: kad hodaš ulicom, kad se voziš trolejbusom, kad sviraš gitaru na probi, pričaš sa drugim ljudima... Meditacija je tu kao neka odskočna daska - objasnio nam je Gile. Na pitanje da li postoji neka veza između rokenrola i budizma, kaže: - Ja nisam našao direktnu vezu između rokenrola i budizma. To je jednostavno neka stvar koja je namenjena svim ljudima bez obzira da li si rokenrol zvezda, automehaničar, doktor nauka ili pekar i nema nikakve veze sa zanimanjem kojim se čovek bavi. To je nešto što se bavi kvalitetom ljudske egzistencije u ovim našim životima i to prevazilazi samo zanimanje. Znači kratak odgovor bi bio: nema nikakve veze sa rokenrolom - istakao je poznati muzičar, a zatim je ispričao kako se u stvari pronašao u budizmu. Pet godina ima već kako sam počeo da meditiram i da se bavim time. Za mene je to bila neka vrsta praktičnog treninga gde se sam bavim svojim umom i cilj svega toga jeste u stvari ono što svi ljudi na planeti žele, a to je da budu srećni. Ovde postoji konkretan metod vežbanja kako da se to postigne. Jedna od stvari koje su se meni u početku dopale jeste da sve zavisi od tebe, od tvojih aktivnosti i tvojih postupaka, a ne ni od kakvog boga, sudbine ili nekih drugih spoljnih faktora - ispričao nam je Gile. On je u celu priču ušao, kako kaže, kao u neki eksperiment kako bi u praksi proverio ono što je čitao u knjigama. Meni se dopada što u budizmu nema nikakve dogme, nikakvog slepog verovanja u nešto i sve je postavljeno tako da ti to ustvari i proveriš. Čak i u tim Budinim govorima ima to da on savetuje svoje učenike da nikom ne veruju uključujući i samog Budu dok ne provere da li je to zaista tako kao što je on njima objašnjavao da jeste. To sve me je privuklo budizmu - zaključio je Gile.

Antrfile:

Nismo protiv Srpske pravoslavne crkve

Budistički manastir u Čortanovcima zove se Centar za meditaciju jer još nije registrovan kao verska zajednica. Na otvaranju se očekuje dolazak brojnih zvanica iz zemlje i sveta. Program počinje u 10 sati.
Mi nismo ni protiv koga, ni protiv Srpske pravoslavne crkve, mi smo odavde, sa ovog podneblja, naši preci su bili pravoslavci i mi nismo protiv naše tradicije, ali ovo je nešto što nas inspiriše, ovo je naš put koji nas čini boljim ljudima - rekao nam je Branko Kovačević, osnivač društva „Srednji put”.
Autor: NEVEN DŽODAN
Arhiva vesti