O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Čović: 39 miliona, a samo Vujoševiću 600.000 evra?
26. Oktobar 2017. godine
Predsednik Crvene zvezda Nebojša Čović rekao je da je finansijski izveštaj koji se pojavio na društvenim mrežama bajata vest ,koju su pustile – "naše komšije".
Senzacija na startu: Krunićeva izbacila sedmu na svetu!
29. Avgust 2017. godine
Srpska teniserka Aleksandra Krunić savladala je u prvom kolu US Opena Britanku Džoanu Kontu, sedmu igračicu sveta, rezultatom 4:6, 6:3, 6:4,
Sve što treba da znate o novoj Vladi
27. Jun 2017. godine
Beograd -- Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović.
Dočekana 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?
23. Jun 2017. godine
Beograd -- Prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće održan od 18.00 u Palati "Srbija" na Novom Beogradu.
Stupa na snagu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici
01. Jun 2017. godine
Na snagu stupa novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe.
Najmlađi srpski roker: Heroji uvek idu napred
31. Maj 2017. godine
Najmlađi roker u regionu Nikola Džoni Ranković (13), koji je svojim talentom i ogromnom energijom osvojio publiku i zadobio poštovanje starijih kolega, uveliko se priprema za još jedan humanitarni koncert, piše pesme, planira veliki broj koncerata tokom leta, ali ne posustaje ni u pripremama za lond...
Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru
18. April 2017. godine
Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.
Demonstranti se ogradili od političkih stranaka i dali rok
10. April 2017. godine
"Protest protiv diktature" saopštio je da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.
ŽENE MARŠIRAJU PROTIV NASILJA
12. Jul 2017. godine
Večernje novosti
U CENTRU BEOGRADA ZA SUBOTU NAJAVLJEN PRVI PROTEST ŽRTAVA PORODIČNOG ZLOSTAVLJANJA U prvoj polovini godine ubijeno sedam žena više nego prošle ŽENE žrtve nasilja u porodici održaće u subotu protestnu šetnju protiv eskalacije zlostavljanja. Okidač je prošlonedeljno ubistvo Olge Lovrić, koju je suprug usmrtio kamenom naočigled njihovo troje dece, u Centru za socijalni rad Novi Beograd, ali i svi ostali slučajevi. Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju nastradalo 18 žena i jedno dete. Prema rečima Vesne Stanojević iz Sigurne ženske kuće, to je više nego prošle godine u isto vreme, kada je ubijeno 11 žena, a do kraja 2016. usmrćeno ih je ukupno 34. Protestni marš od opštine Stari grad do Trga republike organizujemo u 17 sati. Na Trgu, gde će se završiti naša šetnja, žrtve nasilja organizovaće performans. Podržavajući nas, ljudi podržavaju naše osnovno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom, pravo na život - kaže Hajrija Ramadani, predsednica Udruženja "Hajr", koje su osnovale same žrtve. Samo u junu, u mesecu kada je stupio na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, prema rečima Vesne Stanojević, tri žene nastradale su u porodičnim ubistvima: - To je bacilo senku na ovaj zakon, koji je, inače, dobar i koji je na samom početku dao primere dobre prakse. Verujem, ipak, da ćemo do kraja godine, ukoliko se bude adekvatno primenjivao, videti i prave rezultate. Komentarišući slučaj ubistva u Centru za socijalni rad, Stanojevićeva kaže da joj nisu jasne sudske odluke da deca po svaku cenu moraju da se vide sa drugim roditeljem, posebno ukoliko je i prema njima bio nasilan: - I ranije smo se bunili kada sud odredi viđanje u centru a žrtva je tek sa decom stigla u Sigurnu kuću. Rane su još sveže, deca se plaše i u principu ne žele da vide oca. U pravnom timu Udruženja "Hajr" kažu da novi zakon ne bi smeo da ostane mrtvo slovo na papiru i da je zato potrebno omogućiti edukaciju onih koji zakone primenjuju. Potrebno je obezbediti njegovu doslednu primenu i onemogućiti da iko bude iznad zakona, kao i delotvornu, koordinisanu i, pre svega, hitnu zaštitu žrtava. Nužno je raditi na podizanju nivoa svesti o porodičnom nasilju kao društvenom problemu i organizovati psihosocijalnu podršku, rehabilitaciju i socijalnu integraciju za žrtve - kaže Marija S. Dedović iz pravnog tima. Prema njenom mišljenju, ključno je uspostavljanje saradnje stručnjaka raznih profi-

Antrfile:

ISTINA KAO ORUŽJE

UPRKOS proživljenoj traumi i strahu, žrtve bi trebalo da znaju da je istina njihovo najjače oružje u borbi protiv učinilaca ovog krivičnog dela. To je prva brana u sprečavanju torture u budućnosti - kaže Marija Dedović.

Autor: NN
Arhiva vesti