O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
JOKSIMOVIĆ: NADAMO SE DA ĆE PREGOVORI DOBITI NA DINAMICI
2. Jul 2018. godine
Danas
Ministarka za evropske integracije Srbije o austrijskom predsedavanju EU u fokusu Beograd - Austrija je temu proširenja Evropske unije takođe stavila na svoju agendu predsedavanja i verujem da ćemo nastaviti sa otvaranjem poglavlja za koja smo spremni. Takođe, nadamo se da će se tokom austrijskog predsedavanja, u narednih šest meseci, održati dve međuvladine konferencije, a ne kao u poslednje vreme samo jedna, kako bi pregovori dobili na dinamici, kaže za Danas Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije, upitana šta očekuje od austrijskog predsedavanja EU, koje je juče zvanično otpočelo. Ministarka Joksimović ocenjuje da je Austrija pokazala iskrenu i postojanu podršku politici stabilnosti regiona i politici proširenja, a posebno vrednovanje saradnje sa Srbijom u političkom, ekonomskom i bezbednosnom smislu. Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, konstatuje za Danas da će Austrija svakako biti fokusirana na migracije i verovatno će kroz tu prizmu posmatrati i Zapadni Balkan. - To bi moglo da znači da će insistirati na čvršćem povezivanju sa državama u regionu, ali ne nužno na proširenju EU. Ipak, kao od zemlje koja je godinama unazad podržavala proces proširenja na Zapadni Balkan, mogli bismo očekivati od Austrije podršku i u ovom smislu i za sada su poruke ohrabrujuće, smatra Burazer. Austrija je prošlog vikenda od Bugarske preuzela šestomesečno predsedavanje EU, pod geslom „Evropa koja štiti“, a kako navodi RTS, austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da će jedan od prioriteta biti napredak u pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana, sa ciljem da se spreči uticaj pojedinih država. - Bićemo snažno posvećeni postizanju napretka u pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana, jer snažna EU podrazumeva u svom članstvu i države tog regiona, u suprotnom Evropa neće biti potpuna. To bi takođe dovelo i do gubitka zemalja Zapadnog Balkana jer bi neke druge države poput Rusije ili Turske proširile svoj uticaj. I onda umesto više, imali bismo manje stabilnosti, a stabilnost u Austriji i Evropi takođe zavisi od stabilnosti na Zapadnom Balkanu“, kazao je Kurc, kome je zastavicu EU simbolično predao bugarski premijer Bojko Borisov. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u austrijskom mestu Šladming sa premijerom Bugarske i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Kurc je istakao da je preuzimanje predsedavanje EU velika čast i odgovornost, prenosi FoNet. - Želimo uspešnu Evropu i zaštićenu. Reč je o očuvanju bezbednosti i životnog standarda. Uspeh se može postići ako članice EU i njene institucije zajedno rade, podvukao je Kurc pred preuzimanje predsedavanja Unijom. Austrijski mediji navode da se sa ocenom kancelara o zajedničkom radu na očuvanju bezbednosti saglasio i bugarski premijer Borisov.

Antrfile:

Tusk uveren u uspeh

Donald Tusk je poželeo Austriji sve najbolje u šestomesečnom mandatu predsedavanja Unijom istakavši da ima puno toga da se uradi. On je uveren da austrijsko predsedavanje može da bude uspešno za Evropu.
Autor: M. STOJANOVIĆ
Arhiva vesti