O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tajna akcija VBA, zaplenjeno oružje na putu za MKD
04. Maj 2017. godine
Vojnobezbednosna agencija Srbije zaplenila je veliku količinu oružja na jugu Srbije, koja je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju.
Pretpostavlja se da je oružje bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskh partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše "Blic", pozivajući se na izbore iz VBA.

Prema tim izvorima, prošle nedelje zaplenjeno je nekoliko hiljada pušaka, mitraljeza, minobacača i ručnih bombi, koje su pripadnici VBA otkrili u blizini Preševa i Bujanovca, dok su jedan strani državljanin i dva državljanina Srbije albanske nacionalnosti pokušavali da ih ilegalnim kanalima prebace u Makedoniju.

"Reč je o velikom tovaru oruzja koje je očigledno bilo namenjeno za upotrebu ako dođe do rasplamsavanja sukoba u Makedoniji ili možda upravo da bi se izazvali incidenti" navodi izvor "Blica" i dodaje da je pešadijsko naoružanje trebalo da posluži čak i za eventualno preuzimanje vlasti.

On dodaje da je ova akcija bila sastavni deo aktivnosti VBA ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednoti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najiši nivo.

Akcija je obavljena u najvećoj tajnosti ali su o njoj obavešteni načelnih VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor "Blica", procenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

"Pemijer Vučić je smatrao da bi spekulcije o zapleni tolike količine oruzja mogle da posluže nekima da doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji," kaže izvor "Blica".

On dodaje da su o celokpnoj aktivnosti obaveštene i nadležne makedonske službe.

"Istovremeno VBA je primetila i pojacano kretnje pripadnika albanske nacionalne manjine sa područja Preseva i Bujanovca prema Makedoniji prethodnih dana. Slično je i sa Albancima sa Kosova i to pre svega onima koji su poznati kao nekadašnji pripadnici OVK," dodaje sagovornik "Blica".

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti