O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ako Albanci misle da ne prave ustupke, a da prete
09. Maj 2017. godine
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je razgovoru sa šefom UNMIK Zahirom Taninom da je Srbija privržena dijalogu Beograda i Prištine.
Ipak, dodao je da se situacija u regionu Balkana "zaoštrila".

Nikolić je rekao i da su napori Srbije da Kosovo ne postane država uspešni sve dok UNMIK obavlja svoju ulogu u obimu i na način kao i do sada, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

"Srbija je privržena dijalogu Beograda i Prištine, međutim, zabrinjavaju očigledne namere pojedinih albanskih političara da se stvori velika Albanija. Ako Albanci misle da ne moraju da naprave nikakve ustupke, a pri tome provociraju i prete, u velikoj su zabludi. Mi smo spremni da ustupimo Albancima na Kosovu, onoliko koliko dobija Zajednica srpskih opština i dalje od toga ne možemo da idemo", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da se situacija u regionu Balkana zaoštrila, ali da ne očekuje da može da dođe do oružanih sukoba.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK-a i naporima da se reše problemi na terenu, u interesu svih građana u pokrajini, i zahvalio šefu UNMIK-a na ličnom doprinosu i zalaganju u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Tanin je izrazio očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti i zahvalio predsedniku Srbije što je doprineo smirivanju tenzija u regionu, piše u saopštenju.

Govoreći o aktivnostima UNMIK-a, Tanin je rekao da su napori usmereni na konkretne aktivnosti i realizaciju.

"Mi smo puno radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, dijalogu između zajednica, doprinoseći miru i bezbednosti i borbi protiv terorizma. Napori su uloženi da osiguramo da izveštaji Generalnog o situaciji na Kosovu su realni i uravnoteženi", rekao je Tanin.

On je zahvalio predsedniku Srbije na snažnoj podršci UNMIK-u i preneo zahvalnost Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša na njegovom doprinosu očuvanju mira u regionu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti