O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Žal ili ne, dajemo auto-put Kinezima
12. Maj 2017. godine
Delegacija Srbije potpisaće tokom posete Kini i sporazum za deonicu Koridora 11 Preljina - Požega i Požega - Boljare.
Reč je o deonici auto-puta do Crne Gore, za koju je premijer Aleksandar Vučić rekao da razmišlja da Kinezima da u koncesiju, mada bi mu bilo žao da to uradi.

Kako je danas potvrdila resorna ministarska Zorana Mihajlović, taj sporazum je vrlo važan za nas, jer je to početak razgovora o tome kako ćemo da realizujemo te deonice.

U Kini će se razgovarati i o otvaranju direktne avio-linije i aerodromu "Nikola Tesla", najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Reč je o projektima za gradnju brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom za brzine do 200 km na sat, dela Koridora 11 od Preljine do Boljara i Fruškogorskoog koridora odnosno auto-puta Ruma - Novi Sad.

"Potpisaćemo važan ugovor za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta, za deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom, a vrednost je 700 miliona evra", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Ona je dodala da će biti potpisan sporazum za gradnju Fruškogorskog koridora Ruma - Novi Sad, kao i da je vrednost tog projekta 400 miliona evra.

"Počinjemo razgovore o komercijalnim ugovorima u narednih nekoliko meseci. Vrednost ova tri projekta je 3,2 milijarde evra i mislim da je važno napomenuti da je najmanje polovina tog novca za domaće izvođače koji mogu da se jave i učestvuju u realizaciji projekata", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je govoreći o brzoj pruzi na pravcu Beograd - Budimpešta rekla da je naša strana u prethodne dve godine već dosta uradila na pripremi sve tri deonice.

To su Stara Pazova - Novi Sad koju će raditi Rusi i dve kineske deonice Beograd - Stara Pazova i Novi Sad - Subotica (do granice).

"Jedna deonica se finansira iz ruskog kredita od Stare Pazove do Novog Sada. Kompletno je završena projektno tehnička dokumentacija, sada idu dodatne stvari neophodne za početak radova koji se očekuje ove godine", navela je Mihajlovićeva.

Ona očekuje i da će radovi na modernizaciji pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju biti završeni za oko dve ili dve i po godine.

Kada je reč o Koridoru 11, Mihajlovićeva je rekla da ćemo imati u novembru završen auto-put od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

"Kada je reč o deonicama Preljina - Požega i Požega - Boljare, imamo razliku u nivou završene projektno-tehničke dokumentacije odnosno nemamo kompletnu dokumentaciju. Ove godine uz paralelan rad na potpisivanju komercijalnih ugovora planiramo da završimo dokumentaciju i očekujemo da sledeće godine možemo da pričamo o izvođačima i početku radova", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da bi ove godine mogla da počne gradnja Fruškogorskog koridora pošto tu imamo u potpunosti završenu dokumentaciju.

Govoreći o beogradskom aerodormu, minitarka je podsetila da se traži koncesionar i istakla da aerodrom ima takvu perspektivu za budući razvoj da će u narednih 10 godina biti najbrže rastući aerodrom.

"Kada budemo u Kini predsednik vlade će najaviti kada bi mogli da očekujemo direktan let između Srbje i Kine", rekla je ona podsetivši da su ukinute vize za naše građane.

U Kini će se razgovarati i o eventualnom preuzimanju RTB-a Bor.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija ima mnogo infrastrukturnih projekata sa Kinom, da je otvorena zajednička privredna komora u Kini, da je kineski investitor preuzeo Železaru Smederevo i da je taj investitor prvi put u Evropi uložio svoj kapital u takvo preduzeće.

"Tokom posete će biti reči i o drugim preduzećima. Odnosi Srbije i Kine su za nas vrlo važni i daju nam mogućnost da se brže razvijamo. Učestvovati u velikom projektu Jedan pojas - jedan put je važno za Srbiju", rekla je Mihajlovićeva dodajući da nema zemlje koja nije na neki način povezana sa tim projektom.

Ministarka je naglasila da na svim projektima sa Kinom, kao i ostalim, Srbija želi da učestvuju domaće firme.

Ona je kazala da je samo za projekte koji se veće realizuju ove godine su predviđeni radovi od oko 970 miliona evra na kojima mogu da ucestvuju ili da za njih apliciraju domaće kompanije.

Potpredsednica vlade je još jednom pozvala domaće kompanije da se udružuju kako bi dobile što više posla.

Mihajlovićeva je podsetila da upravo zato ministarstvo vodi crne i bele liste domaćih izvođača kako bi oni koji daju posao mogli da vide pogledaju spisak kompanija i vide koje izmiruju svoje obaveze i plaćaju radnike, nemaju teške povrede na radu i slično.

"Posla i novca ima, sad je na domaćim firmama da se organizuju", poručila je ona.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti