O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
U koju kartu gleda Putin kada govori o Srbiji?
18. Maj 2017. godine
Ekonomski komentatori objašnjavaju da toliko malo izvozimo u evroazijsku uniju da se logično postavlja pitanje - gde je tu interes?
Kada je na forumu u Pekingu ruski predsednik Vladimir Putin svrstao Srbiju u evroazijsku ekonomsku uniju, imao je na umu isključivo sporazum o slobodnoj trgovini, kaže za B92 ministar Rasim Ljajić.

Ekonomski komentatori objašnjavaju da toliko malo izvozimo na to tržište da se logično postavlja pitanje - gde je tu interes?

Da li bi nam bilo jasnije, kada bismo znali u koju kartu je Putin gledao kada je Srbiju ugledao u Evroaziji - ekonomsku, političku ili i jednu i drugu. Trenutno Srbija, kao i Egipat, Iran, Indija, Singapur, pregovara sa Evroazijskom ekonomskom unijom o slobodnoj trgovini. Ruski predsednik bi da se taj proces ubrza, reč je o ekonomskim interesima, ne o političkom terenu, pojašnjava Putinovu poruku srpski ministar trgovine.

“Putin je najavio i nabrojao one zemlje sa kojima ova unija pregovara oko sporazuma o slobodnoj trgovini i posebnim uslovima trgovine sto se nas tiče nemamo veze s drugim zemljama mi pregovaramo sa unijm oko usaglašavanje teksta sporazuma tj spiska roiba koje ce biti na bescarinskom režimu”, kaže Ljajić.

Ljajić kaže da Srbija želi sporazum sa EAEU ove godine. Podseća da nudimo automobile, piletinu, šećer, sireve i cigarete. To tržište ima oko 200 miliona stanovnika, činjenica je da je gladno robe i da razne zemlje žele beneficiranu robnu razmenu. Ipak, pravo pitanje, tj. dilema koja zbunjuje i investitore, glasi: koja je tačno naša orijentacija ili bolje rečeno, čiji bismo član da budemo?

“Ono što je ključni problem je što mi u sve zemlje evroayijeske unije izvozimo oko 7 odsto našeg ukupnog izvoza i to je za jedno 400 500 miliona evra manje nego što Bosni izvezemo godišnje i hajde sada ako u eu izvezemo 65, u cefta 15, a tamo 7 šta je zapravo naš kljucni interes , ja ga ne vidim u takvom savezu”, kaže Milan Ćulibrk

Amerikanci su, u jeku rata sankcijama između EU i Rusije, povećali svoj izvoz u tu zemlju za 30 odsto. Može li Srbija da bude SAD na evroazijskom tržištu?

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti