O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Trampov "izaslanik" stigao u Srbiju, a ko je on?
24. Maj 2017. godine
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom.
Sastanak će biti održan u 10 sati u vili Bokeljka, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima. Nakon sastanka, u 11 časova, premijer Vučić i Hojt Ji obratiće se medijima.

Pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju već je doputovao u Srbiju, a sagovornici "Blica" ocenjuju da će predmet razgovora biti bezbednost i smirivanje odnosa u regionu.

Kako navodi list, Ji je postao glavni čovek predsednika SAD Donalda Trampa za region nakon što su skoro svi viši funkcioneri smenjeni posle dolaska nove administracije.

Iz ambasade SAD u Srbiji saopštili su da će njegova poseta "istaći snažno partnerstvo SAD i Srbije i omogućiti razgovore o nizu bilateralnih i regionalnih pitanja od značaja za obe strane". Šef srpske diplomatije Ivica Dačić će se takođe danas sastati sa Jiom, a za Blic kaže da Jia verovatno interesuje naša dalja politika posle izbora Vučića za predsednika i formiranje nove vlade.

"Ko je Hojt Brajan Ji? Mirođija za svaku čorbu na Balkanu kako ga zovu mediji, čudotvorac ili tek običan karijerni diplomata u čijoj vrućoj stolici sagovornici brzo pristaju na kompromis", piše "Blic".

Kakav god odgovor bio na pitanje ko je Hojt Brajan Ji, činjenice su neumoljive - poslednjih dana mu je pošlo za rukom da smiri uzavrele političke prilike u Makedoniji i Albaniji, navodi list.

Prvo je tokom boravka u Skoplju smekšao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova koji je potom mandat za formiranje vlade dao lideru socijaldemokrata Zoranu Zaevu, iako to Ivanov nije uradio ni posle prilično oštrih poruka iz Brisela. Usledila je poseta Albaniji i ekspresan dogovor o datumu parlamentarnih izbora.

Bivši ambasador Amerike u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže za "Blic" da je Ji veliki profesionalac koji će tokom boravka u Beogradu najverovatnije najveću pažnju posvetiti bezbednosti regiona.

"U pitanju je čovek sa velikim iskustvom, službovao je u Crnoj Gori, u Zagrebu... Ocene da je mirođija u svakoj čorbi ili mađioničar su preterivanje. Prosto, on je iskusan diplomata koji čini sve da dođe do rešenja i kompromisa. On ne može da učini da neke stvari u regionu budu urađene ako to ovdašnji ljudi ne žele. Uveren sam da će svoj posao uraditi dobro i u Srbiji ", kaže Montgomeri.

Ji se u svojim izjavama ne ustručava da kritikuje Rusiju, zbog čega ga čak i u Americi optužuju da je rusofob. S ovim ocenama se ne slaže bivši ambasador Srbije u Americi Ivan Vujačić.

"Kritike na račun Rusije su rezultat relativno novije prakse američke administracije. Amerika je prisutna na ovim prostorima. Hojt obilazi teren, radi svoj posao i iznosi stav SAD o najvažnijim stvarima. Ne očekujem da će reći nešto novo tokom ove posete, kaže Vujačić.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti