O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Stižu pozivi za vojne vežbe, zašto sada i kolike su kazne
25. Maj 2017. godine
Plan Vojske Srbije je da pripadnike rezervnog sastava poziva na vežbe jednom u pet godina, pošto vojna obaveza traje do 65. godine.
To je za N1 rekao portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić i istakao da vežbe nemaju veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom.

"To je redovna praksa", rekao je Krivokapić.

Ova tema je pokrenuta pošto su pozivi za vojne vežbe stigli su proteklih dana na adrese većeg broja stanovnika Novog Beograda, pa su se građani ovog dela prestonice uznemirili, ne znajući koji je povod za ovakvu vrstu obuke.

"U pozivu se navodi da će vežba trajati 15 dana, a za one koji se ne odazovu zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili tri meseca zatvora. Krivokapić naglašava da nije u pitanju nikakva novina, i da se radi o praksi koja je na ovim prostorima uvedena posle Drugog svetskog rata", navodi N1.

Prema Krivokapićevim rečima, stekli su se određeni uslovi da Vojska Srbije može i aktivnije da vrši obuku rezervnog sastava.

"Ljudi koji su služili dobrovoljni vojni rok s oružjem ili prethodno redovan vojni rok sa oružjem, automatski se prevode u rezervni sastav Vojske Srbije. Ali, bez obzira da li su služili vojni rok s oružjem ili ne, ili civilno služili, oni se kada napune 30 godina prevode u rezervni sastav Vojske Srbije", rekao je Krivokapić.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti