O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pobili nam sve od dede do bebe, a Kalabić rehabilitovan
29. Maj 2017. godine
Potomak stradalih u pokolju u Vraniću Vladan Pantić kaže da je ogorčen zbog rehabilitacije četničkog komandanta Nikole Kalabića.
"Ne mogu da verujem kuda ova Srbija ide i šta se dešava. U celoj Srbiji su pravili zločine neverovatne. Ne mogu da verujem da se danas sve okreće, da neki nadri-istoričari pišu, lažu, mažu... Ne mogu da shvatim gde ovo vodi", kaže Pantić.

"Zločin je zločin, ne može da se oprosti i ne mogu da se pomire dželati i žrtve", dodaje on.

Deset članova njegove porodice ubijeno je u pokolju 20. decembra 1943. godine uveče.

"Četnici su došli to veče, njih deset do 15. Ušli su u kuću i sve poklali. Zaklali su od 87-godišnjeg dede Joksima do jednogodišnjeg deteta u kolevci. Glava mu je bila skoro odsečena, crevca su mu bila u kolevci. Pobijeni su toliko svirepo... Uživali su u zločinu. Majci su vezali ruke za kolevku pa da ona kao drži dete. Dedinu ćerku vidu su na 18 mesta izboli kamama", kaže Pantić.

Masakr u Vraniću je bilo masovno ubistvo 67 civila u selu Vranić 30 kilometara od Beograda koje ubili pripadnici Prvog bataljona Posavske brigade Avalskog korpusa JVuO. Podeljeni u tri grupe, četnici su izvršili pokolje u 14 kuća u selu čiji su pojedini članovi bili sumnjičeni za održavanje veze sa partizanima. U svim kućama pobijeni su svi ukućani, osim petoro koji su slučajno preživeli.

Ovaj masakr bio je najmasovniji u nizu decembarskih pokolja na teritoriji Avalskog korpusa JVuO.

Nikola Kalabić je učestvovao u masakru.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti