O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Gabrijel: Gde su u Beogradu žuta i plava boja EU?
02. Jun 2017. godine
Ministar spoljnih poslova Nemačke izjavio da ne može da veruje da većina stanovništva u Srbiji još uvek veruje da Rusija pruža najveću finansijsku pomoć Srbiji.
"Glavni problemi na zapadnom Balkanu su domaćeg porekla: zastoj u reformama, korupcija, ekonomska stagnacija i politička nestabilnost. Takođe uočavamo da se strahovi i stare traume koriste da se skrene pažnja sa tih problema. To su interni problemi regiona", kazao je Zigmar Gabrijel.

"Međutim, moramo biti svesni toga da Zapadni Balkan nije imun na ono što se dešava u Evropi i u svetu", dodao je on, govore'i na "VIII ASPEN Konferenciji ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope".

Gabrijel je izrazio zabrinutost zbog toga što, kako je rekao, "neke zemlje van regiona pokušavaju ponovo da uspostave sfere uticaja i pritom u regionu uzbunjuju susede jedne protiv drugih – i protiv EU. Ti faktori koji ne potiču iz regiona, ali na njega utiču – još više smanjuju dinamiku reformi i jačaju snage koje su zainteresovane za opstanak lošeg statusa-kvo".

"Uveren sam“, rekao je nemački šef diplomatije, "da je u interesu Zapadnog Balkana i EU da se ponovo zauzmu pravi kurs. A glavni kurs je jasan od samita u Solunu – i zbog toga bi hteo da ga potvrdim: članstvo šest zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji – to je cilj."

"Ali iskrena analiza mora da sadrži i gorku istinu: perspektiva članstva u EU poslednjih godina na Zapadnom Balkanu izgubila je deo svoje privlačnosti. Javnost je uvek bila razočarana kada bi shvatila da je taj proces pun iskušenja i da dugo traje. Zbog toga se mora promeniti retorika u EU, a i u regionu. Umesto da se EU krivi za sve što krene naopako, odgovorni političari trebalo bi da ohrabruju svoje građane na putu ka EU – jer naša ponuda još uvek stoji", rekao je Gabrijel.

On je dodao i da bi opsežnu pomoć koju EU već pruža regionu trebalo mnogo više učiniti vidljivom. "Ne može biti da, na primer u Srbiji, velika većina stanovništva još uvek veruje da je Rusija ta koja pruža najveću finansijsku pomoć. Ne razumem na primer zašto nekoga na putu od aerodroma ka centru Beograda pozdravlja veliki bilbord posvećen rusko-srpskom prijateljstvu, dok su žuta i plava Evropske unije potpuno nevidljive", rekao je Gabrijel.

"Moramo ubrzati velike infastrukturne projekte koji su ekonomski od vitalnog značaja i imaju snažnu simboliku – kao što je autoput između Srbije, Kosova i Albanije.“

Nemački ministar spoljnih poslova zato je, radi finansiranja tih projekata, predložio osnivanje dodatnog specijalnog fonda. Članice EU, EFTA i EEA mogle bi da budu donatori. "Isti tako", zaključio je, "trebalo bi osnovati fond za dulano obrazovanje: Da to sve mnogo košta – ali ako ne uložimo novac sada – posledice će biti još mnogo skuplje", preneo je Dojče vele.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti