O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kako je propao "srpski Detroit"?
30. Jun 2017. godine
Kragujevac -- Prema izveštaju fiskalnog saveta Kragujevac je na korak od bankrota. Najveći problem su, upozoravaju stručnjaci, građani koji ne plaćaju porez na imovinu.
Neplaćanjem dugova Kragujevčani su stigli dotle - da gradu duguju čitav jedan godišnji budžet.

Da li će srpski Detroit doživeti sudbinu američkog? Ako je suditi prema izjavi kragujevačkog gradonačelnika bankrot se odavno smeši gradu.

Gradonačelnik Radomir Nikolić će o finansijskoj situaciji Kragujevca javno govoriti tek za nedelju dana, rekli su iz informativne službe grada. S druge strane, izgleda da mogući bankrot ne dotiče građane.

“Ja živim svoj život, ne živim život kragujevačkih političara i bankrota, prema tome uopšte me ne zanima ničiji bankrot”, kaže jedan od sugrađana.

“Pa ja ne strahujem. Mi smo u bankrotu odvano, cela država i grad. Mi smo od ‘45. u bankrotu”, kaže drugi.

Drugi pak ne da ne veruju fiskalnom savetu i ne veruju da je grad pred bankrotom.

Kragujevac je daleko od bankrota, kažu gradski ekonomski stručnjaci.

“Povlačeni su određeni kratkoročni i pre svega dugoročni krediti i naravno sada se došlo u situaciju da se kumulacijom tih kredita na neki način ugrožene finansije grada, međutim, ne do te mere. Mislim da mediji sve vreme koriste vrlo jaku reč bankrot. Dobro je da se signalizira na vreme da postoje problemi u javnim finansijama ali oni su rešivi. Kratkoročno i dugoročno. Kratkoročno ono što je neka mera koja bi odmah mogla da se sprovede to je da u naredna tri meseca iz budžetski rezervi vlada delimično pomogne gradu pomogne u tim nekimtekućim, likvidnim poslovima“, rekao je ekonomski stučnjak Petar Veselinović.

Problem lokalnih samouprava u Srbiji, pa i u Kragujevcu, je naplata poreza na imovinu, komentarišu stručnjaci švajcarske vlade. To je jedan od najvećih uzroka nagomilanih dugovanja.

“Imamo jednu analizu koja je pokazal da je u celoj Srbiji, otprilike 25% nepokretmosti nije u evdineciji lokalnih poreskih administracija i da oni građani koji ignoriraju da su dobili uplatnicu da izmiruju svoje obaveze što se tiče poreza na imovinu, to često ne rade. To je loša praksa. Da li to prolazi ili ne to zavisi od napora lokalne samouprave da ona sprovodi zakon i naplati taj porez”, rekla je direktorka projekta Švajcarske vlade “Porezi na imovinu”Aleksander Grunauer.

Kragujevčani koji ne plaćaju porez na imovinu duguju ceo jedan godišnji budžet. Fiskalni savet Srbije je upozorio da je Kragujevac pre tri godine imao više od četiri milijarde neplaćenih obaveza. Da bi se gradski budžet stabilizovao potrebne su uštede od 1,5 milijardu dinara, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i upozorio da to neće biti moguće bez politički nepopularnih mera.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti