O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Građani, trošite, ovaj novac uskoro bezvredan
28. Jul 2017. godine
Ukoliko ste jedna od onih osoba koje vole da novčiće i sitne apoene čuvaju u kasicama, onda ovo može da bude važna vest za vas.
Svi staromodni novčići od jedne funte uskoro će postati bezvredni jer će izgubiti svoju novčanu vrednost.

Za manje od tri meseca ovi stari novčići se više neće primati, a u marketima će imati puno pravo da ih odbiju i da vam ih vrate.

A svi oni koji ne znaju na koji način da ih potroše, bilo bi dobro da ih doniraju ili ukrupne u veće apoene, jednostavno – na bilo koji način da ih se reše.

Od 15. oktobra jedino banke i pošte će prihvatati originalne novčiće.

Generalni sekretar u Ministarstvu finansija Endu Džouns posetio je centar za skladištenje i podsetio javnost da moraju da potroše svoje novčiće pre nego oni postanu bezvredni.

“Ovo je neophodno kako bi imali više novih novčića u opticaju u odnosu na stare, zbog toga je ovo dobra vest. Sa manje od 100 dana na raspolaganju, može se reći da građanima sat otkucava”, rekao je on.

Novi novčići imaju jedinstven oblik i dizajn koje je uveo Rojal mint, kako bi se smanjilo falsifikovanje.

Kako se navodi, jedan od 40 starih novčića smatra se lažnim.

Nova verzija, za koju se tvrdi da će biti “najsigurniji novčić na svetu”, sada je stavljen u masovnu proizvodnju.

Mint već pravi 1,5 milijardi novčića koji će imati posebne sigurnosne karakteristike, kao što su hologram, mikro-slova unutar oboda i materijal koji se može otkriti kada se kovanica elektronski skenira pomoću mašine za brojanje ili platnih mašina.

Tako da, građani koji poseduju neki od ovih starih novčića imaju još 78 dana da ih potroše, u suprotnom, zadaćete udarac sami sebi.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti