O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Novosti": Albanci spremaju sukob Makedonije i Srbije
01. Avgust 2017. godine
Beograd -- Srpske obaveštajne službe dobile informacije da postoji opasnost od izazivanja napetosti između Srbije i Makedonije, u koje bi bili uključeni Albanci.
Osim njih, u taj scenario je uključen i deo vlasti u Makedoniji, saznaju "Večernje novosti".

Plan je, prema saznanjima "Novosti", da se dobro naoružane grupe Albanaca ubace u graničnu zonu Srbije i Makedonije. Oni bi navodno trebalo da budu obučeni u uniforme naših vojnih ili policijskih jedinica.

Njihov zadatak bi bio da na nepristupačnim delovima teritorije pređu makedonsku granicu i obave izviđanje teritorije, navodi beogradski list pozivajući se na saznanja koje su dobili od operativaca s terena.

Ti operativci su naveli da je dalje plan da se sečeka da ti "uljezi" u srpskim uniformama budu snimljeni, što bi odmah dovelo do tenzija u kojima bi Srbija bila optužena za kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Makedonije jer bi se to tumačilo kao da mi pokušavamo da organizujemo neku oružanu pobunu u Makedoniji. Dalje, plan je da se zvanični Beograd optuži i da ima pretenzije na teritoriju susedne države i da želi da pocepa teritoriju Makedonije.

Drugi deo plana trebalo bi da se odigra preko namontirane špijunske afere, a koja bi započela "spektakularnim hapšenjem" izmišljene mreže srpskih agenata u Makedoniji. To bi podrazumevalo da se uhapse bivši pripadnici DB i BIA, koji su se penzionisali, a koji žive u Makedoniji i uglavnom su slabijeg imovinskog statusa.

Cilj je pravljenje konfuzije i tenzija koje bi se na kraju prelile i na Kosovo, tvrdi dobro obavešten izvor "Novosti". Ta saznanja naših operativaca s terena imaju i pojedini najviši državni funkcioneri Makedonije, navodi dalje list.

Ovaj scenario baca senku na nedavne izjave makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je rekao da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rešene sve nesuglasice dve zemlje.

Međutim, bezbednosne informacije ukazuju da je sve to samo privid normalizacije odnosa jer vlasti u Skoplju imaju interes da otvore novi paket optužbi na račun Srbije. Iza svega stoji albanski pritisak na novu makedonsku vladu, a lista njihovih očerkivanja dobija posebno na značaju ako se uzme u obzir da je Vučić pokrenuo unutrašnji dijalog o Kosovu.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti