O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Komšije besne:Srbima daju 870 EUR, radili bismo mi
08. Avgust 2017. godine
Slovenačka državna pošta, "Pošte Slovenije", donela je odluku da zbog manjka vozača, pakera pošiljki i poštara te kadrove potraži u Srbiji i Bosni i Hercegovini
Takvi zahtevi su upućeni nacionalnim službama za zapošljavanje u te dve države.

NZS Srbije objavio je na svom sajtu, da u „Poštama Slovenije” traže deset vozača za rad u Ljubljani, šest poštara i 40 pomoćnih radnika za pripremu pošiljki, čišćenje prostora i vozila, fizičke i pomoćne poslove.

Na sajtu NSZ-a Srbije navedeno je da je neto plata za vozača 644,45 evra, uz dodatak za prehranu od šest evra po radnom danu i prevoz do radnog mesta u visini 95 odsto cene autobuske karte.

Neto plata za poštara je 617,12 evra, takođe uz dodatak za prehranu i autobusku kartu, dok je zarada pomoćnih radnika 514,54 evra i dodatak od šest evra po radnom danu za hranu i 95 odsto cene autobuske karte. U oglasima se napominje da je prosečna neto plata za vozača 869,45 evra, za poštara 731,17, a za pomoćne radnike 680,12, što je više nego ono što se navodi kao osnovna neto zarada, što donekle zbunjuje jer nema objašnjenja kako se od osnovne dolazi do prosečne neto zarade.

Radicima iz Srbije, „Pošte Slovenije” će, uz radnu dozvolu, obezbediti i obavezan kurs slovenačkog jezika, za koji država daje subvencija, ali i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

Takva odluka uprave slovenačke državne pošte naljutila je sindikate slovenačkih poštare i druge zaposlene u „Poštama Slovenije” jer smatraju da će dolazak radnika sa strane „naneti štetu ugledu slovenačkih poštara”.

Sindikat slovenačkih poštara smatra da pismonoša u Sloveniji mora dobro da poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Osim toga, ocenjuju da bi uz povećanje zarada pismonošama taj posao hteli i sami Slovenci pa samim tim ne bi morali da se „uvoze” iz drugih država. Poznavaoci slovenačkih prilika smatraju da, zapravo, poštare u Sloveniji „žuljaju” njihove male zarade, kojima već duže nisu zadovoljni, i da im je poziv nezaposlenima iz Srbije i BiH dobrodošao da ponovo na dnevni red vrate pitanje povećanja svojih primanja, te da ih je zapravo malo briga koliko će oni koji dolaze u Sloveniju zarađivati.

U Upravi „Pošta Slovenije” tvrde da je neto plata njihovog pismonoše u proseku 810 evra, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.

Sudeći po podacima koje su „Pošte Slovenije” dostavile našem NSZ-u, predviđena neto plata za poštara je 617,12 evra, dok je prosečna neto 731,17, i to je onda manje od onoga što zarađuju slovenački poštari. Ako se zna da je od 1. januara ove godine minimalna zarada u Sloveniji 630 evra, onda to znači da se poštarima iz Srbije koji žele da rade u Sloveniji isplaćuje manje od minimalca, pa samim tim slovenački poštari nemaju razloga da se „ljute” na one koji pristaju da rade i za platu manju od minimalne zarade, što oni ne bi pristali.

S druge strane, ako se posmatra prosečna plata u Sloveniji, koja je na kraju prošle godine iznosila 1.020 evra, onda zaista slovenački poštari, koji u proseku primaju 810 evra, imaju razloga da veruju da im je zarada mala i da znatno zaostaje za prosekom države u kojoj rade, ali nijednog trenutka ne smeju zaboraviti da je reč o državnoj ustanovi i da oni imaju siguran državni posao, sigurnu platu, bonuse, dodatke za topli obrok, prevoz... Mnogi zaposleni u privatnom sektoru, iako imaju veću zaradu, na sigurnost ne mogu da računaju i nikada ne znaju kada će im gazda uručiti otkaz.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti