O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Blumberg: Rešenje za Kosovo je ključan uslov EU za Srbiju
11. Avgust 2017. godine
Unutrašnji dijalog o KiM pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počne rešavanje kosovskog pitanja, piše američka agencija "Blumberg".
Osvrćući će sa na poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo u sredu, Blumberg u prvi red ističe njegovu izjavu da je spreman na kompromis koji bi rešio većinu političkih problema, koji traju već jedan vek i otvorio put ka članstvu u EU.

"Znam da kakav god kompromis da napravite, da vam to Srbija neće oprostiti i znam kakve su posledice lične i političke onoga ko u tome učestvuje", rekao je Vučić sinoć u intervjuu za TV Pink, navodi Blumberg.

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji "sever-jug" na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, rekao je predsednik Srbije i najavio da će u septembru pokušati dodatno da institucionalizuje unutrašnji dijalog u svim forumima.

Proteklih nekoliko nedelja, Vučić i drugi srpski političari sve više su govorili o želji da da se krene napred, dok se nastavak pregovora Beograda i Prištine očekuje nakon meseci slabo vidljivog napretka, navodi Blumberg.

Pronalaženje rešenja, kako dodaje agencija, ključni je uslov EU za Srbiju pre nego što može da se pridruži Uniji.

Rešenje bi takođe otkočilo veću saradnju sa Albanijom, rekao je predsednik Srbije u sredu.

Vučić, najpopularniji političar u Srbiji, ističe Blumberg, postao je predsednik u maju nakon što je tri godine proveo na mestu premijera.

On je, navodi agencija, izgradio imidž proevropskog lidera koji pokušava da modernizuje ekonomiju najveće bivše jugoslovenske republike.

Blumberg navodi i Vučićevu izjavu da je važno da sa Albancima imamo dobre odnose i da ih uredimo jednom za svagda, a ne da držimo zamrznut konflikt.

Unutrašnji dijalog pomogao bi Srbiji da utvrdi pregovaračku poziciju pre nego što počnu pregovori o rešavanju kosovskog pitanja, ocenjuje američka agencija i prenosi Vučićevu izjavu da promene o kojima treba razgovarati uključuju izmene ustava.

"Ako nemamo snage da promenimo Ustav, a u ovom trenutku izgleda da nemamo, onda će stati naš evropski put", rekao je Vučić.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti