O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zaev pred razgovor s Vučićem sve negirao
23. Avgust 2017. godine
Makedonski premijer Zoran Zaev u izjavi za "Blic", uoči razgovora s predsednikom Srbije, kaže da Makedonija nije uradila ništa protiv Srbije.
"Bez ikakvih neinformisanih ili preuranjenih zaključaka, poštujemo i podržavamo poziv zvaničnog Beograda da zaštitimo bilateralne odnose Srbije i Makedonije i uspstavimo standardni kodeks ponašanja. Nadam se da ću u razgovoru (danas u podne, prim. nov) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem rešiti sve eventualne nesporazume", kazao je Zaev.

Zaev tvrdi, iako Vlada Srbije ima suprotne informacije, da makedonska vlada "nikada nije imala nameru, niti je dala upustva za izvršenje bilo kakvih kontraobaveštajnih aktivnosti protiv ili na račun bilo koje susedne zemlje, uključujući i Republiku Srbiju".

Makedonski premijer uoči današnjeg sastanka ističe da je njegova vlada "snažno posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa sa Srbijom".

"Uveren sam da je jedini konstruktivni pristup otvoren i direktan dijalog o svim pitanjima i pronalaženje uzajamno korisnih rešenja", dodao je Zaev.

Na direktno pitanje da li je makedonska vlada sklapala dogovore sa albanskom manjinom nauštrb srpskih interesa, Zaev tvrdi da su u pitanju "lažne vesti".

"Dozvolite mi da budem jasan, u našoj politici nema strategije i politike na štetu Srbije. Posvećeni smo održavanju i kontinuiranom radu na jačanju naših bilateralnih odnosa sa našim susedom, Republikom Srbijom. Naš pristup spoljnoj politici zasniva se na politici otvorenih vrata direktnog dijaloga i dobre volje koja će rešiti probleme umesto što će da ih stvara. Smatramo da je to najefikasniji način izgradnje dobrosusedskih odnosa, saradnje i partnerstva", kaže Zaev za "Blic".

Što se kosovskog pitanja tiče, Zaev kaže da će makedonska vlada "nastojati da izgradi prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju i jačanju trgovinskih veza".

Podsetimo, za danas u podne zakazan je telefonski razgovor Zaeva i predsednika Srbije povodom povlačenja srpskih diplomata i Skoplja i optužbi na račun Makedonije da je, u saradnji sa stranom silom, sprovodila ofanzivne radnje prema srpskim diplomatama i štetila interesu Srbije.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti