O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
MMF završio reviziju, Srbiji dodatnih 65 mil €
31. Avgust 2017. godine
Međunarodni monetarni fond uspešno je završio sedum reviziju stendbaj aranžamana sa Srbijom, saopštila je ta institucija.
Izvršni odbor MMF je saopštio da je uspešno završio sedmu reviziju ekonomskih rezultata Srbije u okviru stendbaj aranžmana i ocenio da su ostvareni dobri makroekonomski rezultati, da je BDP na višem nivou nego pre krize i da se uslovi na tržištu rada poboljšavaju.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, inflacija je i dalje unutar ciljnog koridora, a deficit bilansa tekućih transakcija zabeležio je pad.

MMF ocenjuje da je u isto vreme neophodna izgradnja jačih institucija i dalji napredak u realizaciji programa strukturnih reformi za unapređenje ekonomske efikasnosti, ubrzavanje ekonomskog rasta zasnovanog na privatnom sektoru i za ubrzavanje konvergencije kako bi se postavila osnova za članstvo u EU.

"Dobri rezultati po osnovu prihoda su podržali važnu fiskalnu konsolidaciju i omogućili da smanjenje rashoda bude manje od prvobitno planiranog u okviru programa. Međutim, obuzdavanje obavezne tekuće potrosnje je i dalje važan prioritet u cilju smanjenja javnog duga i stvaranja fiskalnog prostora za neophodna kapitalna ulaganja i potencijalno za targetirana smanjenja poreskih opterecenja", ocenjuje se u saopštenju.

Završetak revizije ce staviti dodatnih 54,565 miliona SDR (64,9 miliona €) na raspolaganje Srbiji u okviru SBA, čime ce ukupan raspoloživi iznos dostići 771,705 miliona SDR (918,5 miliona €).

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti